Травертин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Минерални отлагания, Mammoth Hot Springs, Йелоустоун
Памуккале
Стъпаловидни тераси от травертин, Бадаб-е Сурт, Иран. Оцветяването в червено е от наличие на железен карбонат.

Травертѝн (бѝгор, варовит туф)[1] е седиментна поликристална скала, получена чрез отлагане на калциев карбонат от минерални или термални извори или течаща вода, богата на калций. Най-често има ивичеста структура, по посока на водата, но може да среща и във вид на концентрични окръжности. Според мястото на възникване може да се разграничи на травертин от извори, травертин от течащи води, травертин от пещери (сталагмити и сталагтити).

Свойства[редактиране | редактиране на кода]

Травертинът е естествен камък с твърдост по Моос 2,8 – 3,0; съдържа шупли. Обикновено е оцветен в бежово, жълто, бяло, розово, кафяво или охра, в зависимост от примесите и минералите. Може да съдържа варовик, глина, други утайки. Плътността му е в границите от 2,5 до 2,8 g/cm3. Може да се реже, полира и шлифова.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

Използва се от дълбока древност в строителството като материал за облицоване на външни и вътрешни стени, подове, фасади, декоративни елементи.

Получаване[редактиране | редактиране на кода]

Образува се в резултат на преципитация (отлагане) на калциев карбонат от извиращи води. При излизане на повърхността, налягането на подземните води рязко пада и в резултат протича химична реакция, при която се отделя и се утаява неразтворимият във водата калциев карбонат.

Ca(HCO3)2 CaCO3+H2O+CO2.

Находища по света[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Ташев, Александър, Коларов, Димитър. Българска енциклопедия. София, Труд, 1999. ISBN 9548104024. с. 109.