Виролон

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виролон
Zudausques.- Estaminet le Troussebiere, (7).jpg
Информация
ДържаваФранция
Виролон

Виролонът (на френски: Virolon) е хазартна игра, известна още като giroulette (от думите жироскоп и рулетка), Super Roulette или Toupie Tyrolienne.

Правила на игра[редактиране | редактиране на кода]

Виролонът се играе с помощта на кръгла чиния с лека вдлъбнатина, въртящ се пумпал и шест малки топчета. На плочата има дванадесет дупки, върху които топчетата трябва да спрат, изхвърлени от центъра чрез изблъскване от въртящия се пумпал.

Всяка дупка има определена стойност, варираща от 0 до 1000 точки. Целта на играта е да се получи възможно най-високата обща стойност. Според вариантите стойността на червеното топче може да бъде удвоена, а стойността на зеленото се изважда от общото. Ако едно топче попадне на 0, всички останали успешно разположени топчета се анулират и играчът губи.

Сходни игри[редактиране | редактиране на кода]

Разновидности и сходни френски игри на виролон, са:

Tiddlywinks[редактиране | редактиране на кода]

Игра на бълхи“ с подскачащи пулове (Tiddlywinks, на френски: Jeu de puces).

Billard Nicolas[редактиране | редактиране на кода]

Билярд Никола Billard Nicolas.

Jeu des marteaux[редактиране | редактиране на кода]

Игра с чукчета Jeu des marteaux.

Laby billes[редактиране | редактиране на кода]

Лабиринт с топчета Laby billes

Jeu aux mille mystères[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]


CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Virolon“ в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​