Билярд Никола

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Billard Nicolas)
Billard Nicolas
Информация
ДържаваФранция
СъздателНиколас Редлър
Играчи4
Възрастова групанад 6-годишни
Продължителносток. 15 минути
Billard Nicolas в Общомедия
Билярд Никола в Музея на куклата и старата играчка, Wambrechies, Франция

Билярд Никола (на френски: Billard Nicolas) е игра на умения, от семейството на билярда, измислена през 1894 г. от Николас Редлър, чието име носи.

Избобретател[редактиране | редактиране на кода]

Николас Редлър (1851 – 1919) е френският изобретател на „Билярд Никола“, чийто патент е регистриран на 30 юли 1894 г.[1] за период от 15 години, под номер 240396, на името на Редлер (първото име не се споменава) и формулировката „Нова игра, на име билярд Николас“. Пълното резюме на патента е дадено в допълнението към списание L'Ingénieur civil от 15 март 1895 г.: „Нова игра, каза се Билярд Никола. – Състои се от маса, снабдена с ръб, до който са направени дупки, всяка от които е защитена от играч, който трябва да предотврати падането на топка, хвърлена върху масата, чрез духало в тази кухина“.

Правила на игра[редактиране | редактиране на кода]

Играта се играе от четирима играчи, които след като са монтирали духалото си в една от опорите, се опитват да насочат, чрез насочване на въздушни струи, малка коркова топка към една от противоположните дупки и да я предпазят от падане в техните. Всяка поставена топка струва една точка на играча, който я е получил. След това той хвърля топката на пистата и играта продължава. Победител е този, който ще спечели най-малко точки.

Разновидности[редактиране | редактиране на кода]

Таблата, на която се играе, може да има кръгла или друга форма (например триъгълна), а играчите да са 3, 4 или повече.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  • Pierre Bost, Le Scandale, Gallimard, Paris, 1931
    • p.377: Il était près de quatre heures du matin; plusieurs tables de bridge étaient occupées; dans un coin on jouait au billard Nicolas, jeu que Jean avait mis à la mode, au sous-sol de la Belle Ferronnière.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. La proclamation du brevet enregistré en 1894, a été faite par le décret n° 30778 du 29 mars 1895 qui se trouve consigné dans le bulletin n° 1764 du Bulletin des lois de la République Française, t. 52, 1896.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Billard Nicolas в Уикипедия на френски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​