ФК Виторул

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Виторул (Констанца))
ФК „Виторул“ (Кюстенджа)
Fotbal Club Viitorul Constanța
Емблема на футболния клуб
ПрозвищеPuștii lui Hagi („Децата на Хаджи“)
Основан2009 г.
Разформирован2021 г.
ДържаваРумъния
СтадионВииторул
Овидиу, Кюстенджа
Капацитет4554
Собственик Георге Хаджи
ПървенствоЛига I
2020/2110-то
Уебсайтfcviitorul.ro
Екипи и цветове
Домакин
Гост
Трети екип
ФК Виторул в Общомедия

ФК „Виторул“ (Кюстенджа) (на румънски: FC Viitorul Constanța) е футболен клуб от град Кюстенджа, Румъния, последно играл в Лига I.

Основан е през 2009 г. по инициатива на Георге Хаджи, който е собственик и старши треньор на отбора. Клубът е известен с детско-юношеската си школа, от която тръгват много таланти на румънския футбол.[1] През 2017 г. Виторул става шампион на Румъния за първи път в историята си.[2]

Отборът играе мачовете си на стадион Виторул в град Овидиу, на няколко километра от Кюстенджа.

През юни 2021 г. собственикът Георге Хаджи, президента Георге Попеску и собственикът на Фарул Констанца Чиприан Марика обявяват на пресконференция, че двата отбора са се обединили; Следователно клубът от втора дивизия Фарул Констанца заема мястото на Виторул в Лига I за сезон 2021/22.

История[редактиране | редактиране на кода]

През лятото на 2009 г. Виторул взема лиценза на ЧСО Овидиу и стартира първия си сезон в Лига III. Отборът стартира силно и си осигурява промоция за Лига II няколко кръга преди края на сезона. Под ръководството на Каталин Ангел тимът печели промоция за Лига I след второ място във втория ешелон през сезон 2010/11.

През първия си сезон в Лига I, Виторул среща трудности и през по-голямата част от шампионата се бори за оцеляване. Тимът завършва на 13-а позиция, но записва престижни победи срещу грандовете Стяуа (5:2) и Динамо (Букурещ) (3:2). След незадоволителните резултати треньор става Богдан Винтия, който ръководи тима през сезон 2013/14. От октомври 2014 г. начело на тима е Георге Хаджи.

През 2016 г. Виторул за първи път се класира за Евротурнирите. Тимът обаче отпада в третия квалификационен кръг на Лига Европа след загуба от Гент.

През сезон 2016/17 Виторул става шампион на Румъния и получава място в третия квалификационен кръг на Шампионска лига. Съставът на шампионския тим е от местни футболисти, като единственият чужденец в тима този сезон е французинът Кевин Боли.

През 2020/21 двата клуба от Констанца се обединяват във „Фарул“ (който е завършил на 6-то място във Втора лига), и заема мястото на „Вииторул“ в Първа лига.

Школа[редактиране | редактиране на кода]

Футболната академия „Георге Хаджи“ е създадена през 2009 г., като в нея са инвестирани 11 млн. евро. В академията тренират над 300 футболисти. Школата е смятана за една от най-добрите на Балканите.[3] През 2015 г. Академия Хаджи участва на турнира купа „Пушкаш“ и заема 3-то място, след отборите на Хонвед и школата на Реал Мадрид Ла Фабрика. Школата развива проекта „Следващите 11“, чиято цел е до 2020 г. талантите да станат гръбнак на румънския национален отбор.

Срещи с български отбори[редактиране | редактиране на кода]

„Виторул“ се е срещал с български отбори в контролни срещи.

„Левски“ (София)[редактиране | редактиране на кода]

„Лудогорец“[редактиране | редактиране на кода]

С „Лудогорец“ се е срещал един път на 15 ноември 2018 г. в Разград като срещата завършва 2 – 0 за „Виторул“ [4].

ПФК ЦСКА (София)[редактиране | редактиране на кода]

„Черно море“ (Варна)[редактиране | редактиране на кода]

Успехи[редактиране | редактиране на кода]

  • Лига I
    • Шампион (1): 2016/17
      • Трето място (1): 2018/19
  • Лига II
    • Шампион (1): 2011/12 (серия А)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]