Виц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Вицът представлява кратка история с хумористична насоченост, която может да бъде използвана в различни ситуации като средство за социализация или начин за привличане на вниманието и забавляване на по-големи групи от хора.

Вицът има дълга история, като е трудно с точност да се определи времето на възникване, тъй като има много малко документи, доказващи появата на първите шеги, в началото разпространявани само от уста на уста.

Много историци и учени твърдят[кой го твърди?], че вицовете са се появили около 1200 година пр.н.е. в Древна Гърция като опит да се осмее човекът и животът като цяло, тъй като по това време хората са търсели безсмъртие безуспешно и намирали съвършенство във всяка телесна част на човешкия организъм (невъзможността да се удължи живота независимо от многобройните опити да се намери формулата довела до възникването на представящи реално съществуването и изпълнени с насмешки истории, днес наречени вицове)

Някои смятат древногръцкия философ Паламед за създател на вицовете, тъй като той успял да надхитри и стратегически превъзходи Одисей в битка точно преди избухването на Троянската война.