Водна топка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Мач между Гърция (в бяло) и Унгария (в синьо) на Световното първенство за юноши в Неапол, 2004 г.

Водна топка (на английски: water polo) е колективен спорт, който комбинира елементи от плуването и хандбала.

Всяка среща се играе между 2 отбора, като всеки от тях се състои от 13 души. В игралното поле всеки отбор може да играе с не повече от 7 играчи (6 полеви и 1 вратар). Целта на всеки отбор е да отбележи колкото се може повече голове в противниковата вратата. Състезателите носят бански и шапки като всяка шапка е с номер от 1 до 13 в бял (за домакините) и син или различен от бял цвят (за гостите). Вратарите носят винаги номер 1, а за резервните вратари номер 13.

Играта се състои от 4 части като всяка част продължава 8 минути в мъжките и женските възрасти и 5 минути при възраст деца. При всяко спиране на играта се спират общото време и времето за атака. След всяка част има почивка от по 2 минути, като почивката между втората и третата част е по-голяма (5 мин.). Както в баскетбола, така и във водната топка всеки отбор има време за нападение и във водната топка, то е 30 сек. При началото на всяка част топката се хвърля или поставя (върху специален коридор) в центъра на игрището от съдията, който се движи откъм страната на съдийската маса. Така спринтьорите на всеки отбор плуват за топката и отборът, чийто спринтьор достигне пръв до нея я печели.

Нарушенията (фаловете) във водната топка са често срещани. За изпълнен свободен удар се смята, когато нападателят подаде на съотборник или си подхвърли топката. При тежко нарушение наказаният играч плува до обозначеното място или още наречено „кошара“, където трябва да изтърпи наказание от 20 сек. Ако нарушението е извън пет метровата зона (наказателното поле), то тогава атакуващият състезател има право да изпъли свободния удар, стреляйки незабавно. Наказателен удар (дузпа) се отсъжда срещу защитник, който е извършил тежко нарушение в пет метровата зона (наказателното поле) срещу нападател, който е с лице към вратата. При изпълнението на 5 метровия наказателен удар, наказаният състезател остава в игрището, а не отива в „кошарата“. Пет метровата зона се обозначава със зелени конуси и коридори. Други случаи, в които се отсъжда наказателен удар са, когато вратар или защитник бъде атакуван в пет метровтата зона и потопи топката или когато играч бъде отстранен за бруталност. Наказателни удари се изпълняват също така след равен резултат в продълженията.

При бруталност, нецензурни реплики или непристойно поведение на играчи, треньори или други лица от треньорския щаб, то те биват отстранени незабавно до края на срещата и трябва да заплатят парична глоба. В случай на бруталност от страна на играч, то той се отстранява до края на срещата и отборът му остава с човек по-малко в рамките на 4 мин. (гонене „без“ право на смяна). При нецензурни реплики от страна на състезател спрямо съдии, противникови играчи, съотборници или публика се отсъжда гонене с право на смяна, като отстраненият играч е длъжен да напусне и няма право да доиграе срещата, и също така той трябва да бъде заменен веднага от друг играч. Ако състезател е натрупал три лични нарушения, тогава той няма право да играе до края на мача и трябва да бъде заменен от друг играч. Във водната топка също както при футбола има засада. Засада се отсъжда, когато нападател се намира в противниковата двуметрова зона без топка. Двуметровата зона е обозначена с червени конуси и коридори от двете страни на полето. За симулативна игра или непристойно поведение на играч/и също така може да бъде отсъден жълт картон, като при повторна проява се гони състезател с право на смяна. Треньори и лица от треньорския щаб също могат да получат жълт или червен картон като след получаване на червен картон са длъжни да напуснат басейна.

По време на мач състезателите по плуват кроул и гръб, а за да се държат над водата използват трамбовка. Вратарите стоят на трамбовка и им е позволено да плуват до средата на игрището. Във водната топка са позволени безкрайно много смени. Всеки отбор има също така възможността да използва техническо прекъсване (тайм-аут), което трае 1 мин. Отборите имат право да искат по едно техническо прекъсване на част само, когато владеят топката. Неизползван тайм-аут се губи. В случай на поискан тайм-аут в последната минута на срещата и вече използван такъв, другият отбор има право да избере дали да изпълни наказателен удар или да вземе респективно продължи владението на топката.

Водната топка е първият колективен олимпийски спорт в историята на модерните Олимпийски игри и това се случва за пръв път на Летните Олимпийски игри през 1900 г. в Париж.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]