Военновъздушна база Инджирлик

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Треактория на полетите на американските ВВС от Инджирлик по времето на студената война

Военновъздушната база Инджирлик се намира в Южна Турция край едноименния източен квартал (бивше селище) Инджирлик на Адана, на 8 km от центъра на града.

Използва се от турските ВВС и американските ВВС основно. Това е най-източно разположената военновъздушна база на НАТО.

Принципното решение за създаването на базата е взето още преди края на ВСВ от т.нар. западни съюзници на втората каирска конференция, провела се на 4 – 6 декември 1943 г. и непосредствено след Техеранската конференция.

След присъединяването на Турция в НАТО се пристъпва към създаването на военновъздушната база. През февруари 1955 г. базата е открита под името Авиобаза Адана и в нея е дислоцирана 7216-а американска авиоескадрила. От 1958 г. базата носи името Инджирлик.

До свалянето на американския шпионски Локхийд U-2 с Франсис Гари Пауърс на 1 май 1960 г. авиобазата е основна за шпионските полети над СССР и страните-членки от Варшавския договор.

След турската окупация на Кипър и острата реакция с ембарго на Турция от страна на САЩ, турското правителство обявява че ще закрие всички бази на НАТО на своя територия, въпреки че не се стига до закриването само на двете в Измир и Инджирлик, но те остават да функционират в съвсем ограничен взаимен обем.

През 1978 г. САЩ отменят турското ембарго и на 29 март 1980 г. е подписан Договор за военно и икономическо сътрудничество между двете страни, по силата на който базата се модернизира.

Авиобазата се използва основно от турските ВВС 10-о авиокрило (Ana Jet Üs или AJÜ) и 2-ро командване на ВВС (Hava Kuvvet Komutanlığı).

В базата е базирано и 39-о американско авиокрило. Персонала на базата е близо 5000 души.

Източници[редактиране | редактиране на кода]