Воловодец

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Воловодец
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Астериди (asterids)
разред:Устноцветни (Lamiales)
семейство:Воловодецови (Orobanchaceae)
род:Воловодец (Orobanche)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Воловодец в Общомедия
[ редактиране ]

Воловодецът (Orobanche) е род, включващ 150 вида, които са паразитни растения от семейство Orobanchaceae.

Стъблото е високо 3-80 cm, с люсповидни листа без видим хлорофил, често с луковица в основата. Съцветието е класовидно, понякога разклонено. Цветовете са зигоморфни, приседнали или с къси дръжки. Чашката е звънчевидна (с 4-5 зъбчета) или разсечена на два дяла. Венчетата са различно оцветени, двуустни, овласени; горната устна е двуделна, понякога почти цяла; долната устна е триделна. Тичинките са двусилни (4 на брой, 2 по-къси). Завръзът е горен, от два плодолиста. Стълбчето израства след развитието на прашниците. Близалцето е двуделно с характерна форма за всеки вид. Плодът е разпуклива паракарпна кутийка. Семената са с дължина от 200 до 500 µm. Цъфтят от края на април до края на ноември.

Тези растения са облигатни хетеротрофи. От растението израства хаусторий (видоизменен корен), който атакува корените на съседните растения. Така закачен за друго растение изсмуква водата и хранителните вещества на растението гостоприемник.

В България се срещат 22 вида. От тях 3 вида са плевели (наричани с името „синя китка“), някои са със славата на лечебни. Три вида са балкански ендемити.

Списък на видовете от род Orobanche (s.l.) в България[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Orobanche в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​