Вромос рейсинг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вромос Рейсинг
Vromos Racing
Име на отбор Вромос Рейсинг
Прозвище Вромос
Основан 1977 година
Президент България Радко Петров
Спортове Автомобилизъм

Вромос Рейсинг е български автомобилен спортен клуб (АСК) от Бургас, участващ в различни шампионати по автомобилизъм организирани от Българска Федерация по Автомобилен Спорт (БФАС). Тимът е един от най-големите и стари автомобилни сдружения в България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Историята на клуба започва през далечната 1977 година, когато все още юредически погледнато е бил част от отбора на СБА Бургас. През 1977 година, Кирил Петров и навигаторът му Кирчо Михалев управляват автомобил Москвич 408 в окръжният рали шампионат. Техни съотборници по това време са Павел Петров – пилот и Димитър Димитров навигатор, които разполагат с по-новата версия на руската машина – Москвич 412.

В годините, Кирил Петров и колегите му взимат участие и в други автомобилни дисциплини. През 1982 година, екипажа Кирил Петров и Павел Петров дебютират в републиканският приложен шампионат с Трабант 601. През 1986 същите се качват, в друг соц. автомобил, произвеждан в ФРГ – Вартбург 353. С по-големият брат на Трабанта, екипажът става вицешампион в приложните ралита още същата година.

През следващата 1987 година, същият екипаж участва в националният пистов и планински шампионат с ВАЗ 2101. През 1994 и 1995 година Петров старши и навигаторът му участват и в националният рали шампионат на България.

След идването на демокрацията в автомобилният спорт настъпват сериозни сътресения. За кратко време изгражданите с години държавни тимове се преобразуват в частни сдружения. Финансиране от страна на държавата липсва. Така се появява и автомобилният спортен клуб „Руди“, които се съсредоточава в картинг шампионата.

В последните години на соц. режима и зората на демокрацията, клубът активно развива дейността си в картинг спорта. За периода от 1988 до 1997 година през сдружението са преминали над 30 пилота. Техни треньори тогава са Кирил Петров и Павел Петров. Именно в този период първи стъпки в автомобилният спорт правят и двамата братя, синове на Кирил – Петър и Радко Петрови.

АСК Вромос е първият частен клуб – организатор на кръг от национален шампионат по автомобилизъм.

В периода от 2000 година до настоящият момент през клуба са преминали над 50 пилота. Клуба се развива във всички посоки на автомобилизма като има участници в националният пистов, планински, раликрос и дамски шампионат. Към момента АСК „Вромос“ е най-големият автомобилен клуб в България, с най-много действащи състезатели.

Писта Дракон
Шампионският автомобил на Пламен Камбуров от Сезон 2016

Отличия и успехи[редактиране | редактиране на кода]

Шампионски титли на клуба в историята на българският автомобилен спорт

Сезон Носител на отличието Шампионат / Дисциплина Клас
2017 Павел Шенков Планинско изкачване HC5
2016 Пламен Камбуров Затворен маршрут МАКСИ
2015 Людмил Влахов Гимкхана -
2014 Людмил Влахов Гимкхана -
2009 Яни Димов Раликрос X2
2009 Радко Петров Раликрос до 1600 куб. см
2006 Радко Петров Раликрос X2
2002 Петър Петров Затворен маршрут A5
1998 Антон Бакалов Затворен маршрут A5
1996 Румен Костов Картинг FA
1995 ОТБОРНО Картинг -
1995 Деан Димов Картинг FA
1994 ОТБОРНО Картинг -

Организирани състезания[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]