Вук Драшкович

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Вук Драшкович
сръбски политик
Вук Драшкович 
Роден: 29 ноември 1946 г. (72 г.)

Вук Драшкович e сръбски политик, писател и председател на Сръбското движение за обновление. Драшкович е бивш заместник министър-председател на Съюзна република Югославия и министър на външните работи на Държавния съюз на Сърбия и Черна гора и Република Сърбия.

Вук Драшкович е много еклектичен политик, известен с резките си обрати и завои в политиката. Обявава се както в защита на Воислав Шешел, така и за членството на Сърбия в НАТО. Подкрепя откъсването на Северно Косово и т.н., поради и което не е разпознаваем със собствена физиономия в сръбския политически живот.

На последните парламентарни избори в Сърбия през пролетта на 2014 г. партията оглавявана от Вук Драшкович успява да вкара 5-ма свои представители в 250-членната сръбска скупщина, което в сравнение с резултата на партията на Воислав Кощуница е успех. През 2011 г. Драшкович заявява, че след 10-15 години ще се говори за подялба на Македония, след като е направил самопризнанието, че сърбите са загубили Югославия, и в Югославия.[1]

Вук Драшкович е роден в село Меджа (бълг. Межда), Банат, на 29 ноември 1946 г., по време на колонизацията на Войводина от херцеговските селяни или т.нар. ерци. Произхожда от семейство на ортодоксални титовисти. Макар и жител на Банат, остава винаги свързан с Херцеговина и село Сливле. Завършил е Юридическия факултет на Университета в Белград през 1968 г. От 1963 г. до 1980 г. работи като журналист за югославската агенция ТАНЮГ. Член на Съюза на комунистите на Югославия, след падането на берлинската стена, се превъплащава като роялист към династията Караджорджевичи. Възхищава се от подвига на Дража Михайлович по време на ВСВ.

Вук Драшкович изпраща писмо с поздравление за победата на ГЕРБ на парламентарните избори на 5 октомври 2014 г. в България. Изразява увереността си за успешно сътрудничество с ГЕРБ в духа на евроатлантическите ценности. [2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]