Авиошоу

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Въздушно шоу)
Шон Тъкър, известен американски пилот, на авиошоу през септември 2004 година
Швейцарски самолети във формация Матерхорн

Авиошоу, авиационно шоу или въздушно шоу е специално организирано шоу, обикновено на летище, където летци демонстрират пред публика способностите – свои и на своите самолети и хеликоптери, главно под формата на аеробатика (въздушна акробатика).

Представлява организирано събитие, при което въздушните и летателните апарати са паркирани на земята и могат да сбъдат разглеждани от зрителите, се нарича статично авиошоу. Авиошоутата не се провеждат винаги в летища, някои са над морето или океана, а други използват земите на държавни замъци. Понякога се съчетават с изложби, експозиции и промоции.

Авиошоута се провеждат навсякъде по света, но се различават по сезон и мащабност. Например в Австралия и Нова Зеландия се провеждат между януари и март. В някои случаи тези събития са организирани от военните или служат за набиране на средства за дарения. В България се провеждат всяка година по няколко пъти. Най-голямото за 2011 година е на 4 септември на летище Крумово край Пловдив със самолети Еврофайтър Тайфун, F-16, GRIPEN, MiG-29 и MiG-29M, C-160, SPARTAN и др.

История[редактиране | редактиране на кода]

След Първата световна война опитните летци-изпитатели се стремят да демонстрират своите новопридобити таланти и способности. Много американски пилоти взимат участие в циркове или организират гастроли по малките градове с превоз на пътници. С времето тези авиатори се обединяват за по-крупни мероприятия. Така се ражда въздушното шоу, което показва различни въздушни маневри и въздушна акробатика. Паричните награди увеличават конкуренцията както между пилотите, така и между конструктурите в стремежа им да усувършенстват летателните апарати.

Амелия Еърхарт по всяка вероятност е най-известната от всички участници в такива мероприятия и първата жена, поставила рекорди при прелитането на Атлантика и Ла Манша.