Възкресение на мъртвите

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Възкресение.

Възкресение на мъртвите (около 1500) от Лука Синьорели, базирано на 1 Коринтиани 15: 52: „в един миг, докато трепне око, при последната тръба; защото тя ще затръби и мъртвите ще възкръснат нетленни, и ние ще се изменим..“ Капела Сан Бризио, Катедрала на Орвието.

Възкресение на мъртвите е вярата, отнасяща се до последните времена (виж есхатология в християнството, юдаизма и т.н.), че мъртвите ще бъдат върнати към живот в нови тела, като повечето Християни вярват във възкресението на всички мъртви, някои вярват във възкресението на някои, на значимите от тях, които са избрани, а има и такива, които вярват, че това вече се е случило в миналото и това е пример за християнски пълен претеризъм.

В Християнството[редактиране | редактиране на кода]

В най-старите текстове на Новия Завет Апостол Павел настоява, че възкресението не включва „плът и кръв“ (Коринтяни 15:50)[1], настоявайки, че вместо това ще бъдат върнати в духовно или от дух тяло (Коринтяни 15:44)[2][3]. В Евангелията все пак, възкресението на Исус има значително ударение върху възкресението в плът, като например разказът за празния гроб при Марко (16:2 – 7)[4], а после и жената, която прегръща краката на възкръсналия Исус в Матей (28:9)[5].

„Възкресение на праведните“ е споменато в Лука 14:14[6]. Във връзка с възкресението Исус казва:

Йоан 11:24 – 25
::24 Казва Му Марта: Зная, че ще възкръсне във възкресението на последния ден.
::25 Исус ѝ рече: Аз съм възкресението и живота; който вярва в Мене, ако и да умре, ще живее;.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. 1 Коринтяни 15:50
  2. Коринтяни 15:44
  3. този тип възглед можем да видим подкрепен по темата от Иеромонах д-р Антим Шивачев в неговата статия За Възкресението на мъртвите и за бъдещия вечен живот
  4. Марко 16:2 – 7
  5. Матей 28:9
  6. Лука 14:14

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Resurrection of the dead“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.