Вълко Цвятков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вълко Цвятков
български партизанин
Роден
Починал
7 януари 1944 г. (19 г.)
Радювене, България

Вълко Цвятков Вълков (Максим, Босяка) е участник в Съпротивителното движение по време на Втората световна война. Български партизанин от Партизански отряд „Христо Кърпачев“.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вълко Цвятков е роден на 6 септември 1924 г. в с. Каленик, Ловешко. На 13 години остава кръгъл сирак. Завършва прогимназия под грижите на роднините си. Записва се в Ловешката смесена гимназия „Цар Борис III“, където попада в средите на РМС. За ремсова дейност е изключен от училището и се премества да учи в Угърчинската гимназия. Тук е организиран член на РМС. Събира продукти за нелегалните, разпространява позиви, среща се с партизаните и като член на бойна група участва в партизански акции.

На 8 септември 1943 г. заплашен от полицейски арест се присъединява към Партизански отряд „Христо Кърпачев“. Приема партизанско име Максим, Босяка. Участва във всички действия на трета чета. В сражение с полицейски и военни подразделения близо до с. Радювене при м. „Радювенска ялия“ загива в състава на прикриваща група на 7 януари 1944 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Сб. Бойният път на Партизански отряд „Христо Кърпачев“, Военно издателство, С., 1975