Въртиго Рекърдс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Въртиго Рекърдс
СобственикЮнивърсъл Мюзик Груп
Основана1969 г.
ОснователДжери Брън,
Тони Рийвс,
Олав Уайпър
Статусактивна
РазпространителUniversal Music UK
Жанрхардрок, прогресив рок, поп соул, хевиметъл, глем метъл
СтранаGBR
Уебсайтwww.mercuryrecords.co.uk/labels/vertigo

Въртиго Рекърдс е дъщерна фирма на музикалния лейбъл Филипс-Фонограм, която е основана през 1969 г. в Обединеното кралство, с цел популяризирането на прогресив рока и разни други течения извън мейнстрийма. С нея оперира и „Юнивърсъл Мюзик Ю Кей“.

Въртиго е интелектуалният проект на Джери Брън, Тони Рийвс и Олав Уайпър, когато последният е директор „Креативност“ във „Фонограм“. То е заченато като съперник на лейбъли като Харвест (прог рок поделение на Ий Ем Ай) и Дерам (Дека). Той е майката на банди като Колосеъм, Джейд Уориър, Афинити, Бен и други групи от „първата вълна“ на британския прог-фолк-пост-сайк фронт от началото на 70-те.

Въртиго по-късно става люлка на еворейски хардрок състави, подписали с Мъркюри в Северна Америка, като Бон Джоуви, Ръш и Кис. Вече част от Юнивърсъл Мюзик Груп, „Въртиго“ е поделение на Мъркюри Мюзик Груп/Върджин Ий Ем Ай Рекърдс (Обединеното кралство), които от своя страна са на първа линия от операциите на Юнивърсъл Мюзик. Той разпространява Кукинг Винъл (Франция и Германия), Металика (извън САЩ и Канада), Рейзърлайт, Ръш (Европа) и Дайър Стрейтс (освен САЩ). По-скорошни попълнения са Рапчър, Килърс (Обединеното кралство/Ейре), Уан Найт Онли, Ейми Макдоналд, Нойзетс и Тий Ънстрънг (2004 – 2005) и Касиди (2009). Блек Сабат се завръщат през 2013 г. (включително САЩ и Канада, за първи път след побратимения лейбъл Рипъблик), макар че бившият побратимен лейбъл Сенкчъри Рекърдс Груп притежава международните права на обратния им каталог в промеждутъка (групата е за последно на Въртиго през 1987 г.)