Гадамес

Гадамес
غدامس
— град —
30.1333° с. ш. 9.5° и. д.
Гадамес
Страна Либия
Площ38,4 ha
Надм. височина357 m
Население7000 души
Основаване1 век пр.н.е.
Официален сайтwww.ghadames.com
Гадамес в Общомедия
Гадамес
Обект на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО

Панорама на Гадамес
В регистъраOld Town of Ghadamès
РегионАрабски страни
Местоположение Либия
ТипКултурно
Критерииv
Вписване1986  (10-а сесия)
Гадамес в Общомедия

Гадамес или Гадамис (на арабски: غدامس‎, берберски: ghdams / ɛadēməs, либийски арабски: ġdāməs) е оазис в западната част на Либия. Градът е разположен на около 549 км югозападно от столицата Триполи, в близост до границата с Алжир и Тунис.

Оазисът е с население от 7000 души, главно туареги. Старата част на града, обхваната от крепостни стени, е обявена за обект от световното наследство на ЮНЕСКО.

История[редактиране | редактиране на кода]

Първите сведения за града са от I век пр.н.е. През VI век с помощта на византийски мисионери прониква християнството. През VII век се заселват араби и населението бързо приема исляма. Градът играе важна търговска роля в Сахара до XIX век. През 70-те години на XX век правителството строи къщи извън старата част на града. Въпреки това, голяма част от населението се връща през лятото в старата част на града, като архитектурата позволява по-добра защита от топлината.

През 1986 г. Гадамес е вписан в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Основанието за това са многоетажните кирпичени къщи и изключителното приспособяване на хората да живеят при температура от 50 °C в пустинята Сахара.

Източници[редактиране | редактиране на кода]