Санкт Петербург Арена

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Газпром Арена)
Санкт Петербург Арена
Санкт-Петербург Арена
Карта
Местоположение в Санкт Петербург, Q19908178
Общи данни
Построен2017 г.
Открит2017 г.
СобственикГазпром[1]
Поддържан отЗенит Санкт Петербург
Покритиетревно
Цена23 млрд. рубли
АрхитектКишо Курокава
Капацитет64 287 места[2]
Размери105 x 68 m
Уебсайтgazprom-arena.com
Използван от
Зенит Санкт Петербург (от 2017 г.)
Санкт Петербург Арена в Общомедия

Стадион „Газпром Арена“ (на руски: „Стадион Газпром Арена“), или „Санкт Петербург Арена“ („Санкт-Петербург Арена“ само за международни мачове), е футболен стадион в Санкт Петербург.

Вписан е в кандидатурата на Русия за Световното първенство по футбол през 2018 г. Изграден е на мястото на стадион „Киров“. На него играят домакинските си мачове футболистите на „Зенит“.

По време на строителството е с работно название Футболен стадион в западната част на Крестовски остров („Футбольный стадион в западной части Крестовского острова“). Познат е и с неофициални наименования като „Зенит“, „Зенит-Арена“, „Газпром-арена“, доколкото се предполагало, че петербургският футболен клуб „Зенит“ и неговият главен спонсор компанията „Газпром“ ще участват финансово в строителството на стадиона[3]. В крайна сметка обаче „Газпром“ не участва и строителството на стадиона се финансира от градския бюджет[4].

Строежът на стадиона започва през 2007 г. Първоначално откриването е планирано за март 2009 г., но впоследствие няколко пъти е отлагано, а стойността на строежа се увеличава. Официално е открит през 2017 г. за турнира Купа на конфедерациите 2017.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]