Гал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Гал.

Гал (международно означение Gal) е единица за измерване на ускорение в системата CGS, използвана предимно в гравиметрията (свързана с геодезията и геофизиката).

1 Gal = 1 cm/s² = 0,01 m/s²

Единицата носи името на италианския астроном и физик Галилео Галилей,[1] затова единицата понякога е наричана и галилео.

Галът има статут на извънсистемна единица и не влиза в групата на единиците от Международната система единици (SI), но се използва в гравиметрията при измерване на ускорението на свободното падане (g). Често се използват също кратните му единици – милигал (mGal), равен на 10−3 Gal, и микрогал (μGal), равен на 10−6 Gal.

Трябва да се отбележи, че, както и при другите единици за измерване, имената на които са образувани от фамилии, названието на единицата се пише с малка буква (гал, милигал, микрогал), а означението ѝ – с главна (Gal, mGal, μGal).

Стойности[редактиране | редактиране на кода]

  • Стандартната (нормална) стойност на g е 980,665 Gal.[2]
  • Средната стойност на g на повърхността на Земята е 979,7 Gal.[1]
  • Стойност на вариациите на g:[1]
    • Изменението от полюса до екватора вследствие на центробежната сила е 3,4 Gal.
    • Изменението от полюса до екватора вследствие на сплескаността на Земята е 1,8 Gal.
    • Максималната амплитуда на лунно-слънчевите флуктуации е 0,24 mGal.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Грушинский Н. П., Основы гравиметрии, изд. „Наука“, Москва, 1983 г.
  2. Декларация на III Генерална конференция по мерки и теглилки (1901 г.) // Международно бюро за мерки и теглилки. Посетен на 23 декември 2014. (на английски)
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гал (единица измерения)“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​