Галапагоски пингвин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Галапагоски пингвин
♂ Галапагоски пингвин
Галапагоски пингвин
Природозащитен статут
EN
Застрашен[1]
Класификация
царство:Животни (Animalia)
(без ранг):Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Пингвиноподобни (Sphenisciformes)
семейство:Пингвини (Spheniscidae)
род:Очилати пингвини (Spheniscus)
вид:Галапагоски пингвин (S. mendiculus)
Научно наименование
Sundevall, 1871
Разпространение
Галапагоски пингвин в Общомедия
[ редактиране ]

Галапагоският пингвин (Spheniscus mendiculus) е единственият вид пингвин гнездящ в екваториалните ширини. Галапагоският пингвин е най-малкият представител на рода очилати пингвини (Spheniscus). Достига ръст 53 cm и тегло 2-2,5 kg. Обитава острови, където температурите често надхвърлят 38 °C и се храни в хладните води на течението Кромуел.

Галапагоският пингвин обитава Галапагоските острови край бреговете на Еквадор. Това е единственият вид пингвин, който преминава и в Северното полукълбо.

Отличителна черта на пингвина Галапагос е тясната бяла лента, простираща се от очите до под брадичката им. Често го объркват с магелановия пингвин. Галапагоският пингвин е значително по-малък, черната окраска на лицето му е по-малка, а клюнът по-дълъг и тънък. Възрастните пингвини имат синьо-черно оцветяване на главата, гърба и плавниците.

Храна и живот на двойките пингвини[редактиране | редактиране на кода]

Галапагоският пингвин не мигрира. Храни се предимно с малки тропически риби, като кефал и сардини и ракообразни, уловени в плитчините. Ловува в богатите на риба и хранителни вещества океански течения. Галапагоският пингвин гнезди в дупки или в пукнатини във вулканичните скали на островите. Възрастните остават двойка за цял живот.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Женските снасят по две яйца в цепнатини по скалите обикновено между май и януари. Някои пингвини могат да снасят на всеки шест месеца. Условие за това обаче, е голямо наличие на храна. Инкубационният период на яйцата е около 6 седмици. Конкуренцията за храна при малките е голяма. Оцелява само едното от тях. И двамата родители споделят отговорността за храненето и грижите за малките, като единият родител винаги остава до гнездото през първите 30 дни. След два месеца пилета са сменили изцяло оперението си и са готови да се хранят и да се грижат сами за себе си. Врагове на пингвините Галапагос са акулата, галапагоския ястреб и плъховете, които се хранят с яйцата им.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Популация: 1000 двойки;
  • Галапагоският пингвин е единственият вид, който се среща и в Северното полукълбо;
  • В началото на 80-те течението Ел Ниньо довежда до сериозен недостиг на храна и до 70% смъртност на галапагоския пингвин; популацията им се възстановява, но някои учени твърдят, че този вид е силно застрашен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Spheniscus mendiculus (Sundevall, 1871). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 27 декември 2021 г. (на английски)