Галапагоски пингвин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Галапагоски пингвин
Galápagos penguin (Spheniscus mendiculus) male.jpg
Galapagos penguin (Spheniscus mendiculus) -Isabela2.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Sphenisciformes Пингвиноподобни
семейство: Spheniscidae Пингвинови
род: Spheniscus
вид: Spheniscus
mendiculus
Галапагоски
пингвин
Научно наименование
Уикивидове Spheniscus mendiculus
Разпространение[1]
Galapagos Penguin.png
Галапагоски пингвин в Общомедия

Галапагоският пингвин (Spheniscus mendiculus) е единственият вид пингвин, гнездящ в екваториалните ширини. Галапагоският пингвин е най-малкият представител на рода очилати пингвини (Spheniscus). Достига ръст 53 cm и тегло 2-2,5 kg. Обитава острови, където температурите често надхвърлят 38 °C и се храни в хладните води на течението Кромуел.

Галапагоският пингвин обитава Галапагоските острови край бреговете на Еквадор. Това е единственият вид пингвин, който преминава и в Северното полукълбо.

Отличителна черта на пингвина Галапагос е тясната бяла лента, простираща се от очите до под брадичката им. Често го объркват с магелановия пингвин. Галапагоският пингвин е значително по-малък, черната окраска на лицето му е по-малка, а клюнът по-дълъг и тънък. Възрастните пингвини имат синьо-черно оцветяване на главата, гърба и плавниците.

Храна и живот на двойките пингвини[редактиране | редактиране на кода]

Галапагоският пингвин не мигрира. Храни се предимно с малки тропически риби, като кефал и сардини и ракообразни, уловени в плитчините. Ловува в богатите на риба и хранителни вещества океански течения. Галапагоският пингвин гнезди в дупки или в пукнатини във вулканичните скали на островите. Възрастните остават двойка за цял живот.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Женските снасят по две яйца в цепнатини по скалите обикновено между май и януари. Някои пингвини могат да снасят на всеки шест месеца. Условие за това обаче, е голямо наличие на храна. Инкубационният период на яйцата е около 6 седмици. Конкуренцията за храна при малките е голяма. Оцелява само едното от тях. И двамата родители споделят отговорността за храненето и грижите за малките, като единият родител винаги остава до гнездото през първите 30 дни. След два месеца пилета са сменили изцяло оперението си и са готови да се хранят и да се грижат сами за себе си. Врагове на пингвините Галапагос са акулата, галапагоския ястреб и плъховете, които се хранят с яйцата им.

Интересни факти[редактиране | редактиране на кода]

  • Популация: 1000 двойки;
  • Галапагоският пингвин е единственият вид, който се среща и в Северното полукълбо;
  • В началото на 80-те течението Ел Ниньо довежда до сериозен недостиг на храна и до 70% смъртност на галапагоския пингвин; популацията им се възстановява, но някои учени твърдят, че този вид е силно застрашен.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. BirdLife International. Spheniscus mendiculus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version 2012.1. International Union for Conservation of Nature, 2012. Посетен на 16 юли 2012. (на английски)