Генгер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Етнографски комплекс "Генгер"

Архитектурно-етнографският комплекс „Генгер“ в Айтос е квартал и музей на открито в гр. Айтос.

Комплексът е действаща на открито етнографска експозиция, представяща най-типичните за Айтоския край народни художествени занаяти.

Народни занаяти[редактиране | редактиране на кода]

Грънчарство[редактиране | редактиране на кода]

Грънчарството е традиционен занаят за айтоския край. Според легендите уменията на местните грънчари били прочути по пазарите на Средиземно море, а по изящество на глинените съдове Айтос се сравнявал с древна Троя. В грънчарската работилница в комплекс "Генгер" работи потомък на най-стария грънчар в околността. Запазен е автентичният инструментариум, ръчната обработка на глината и колелото, на което предците на днешния занаятчия са изработвали глинени съдове. Гостите на комплекса могат да видят отделните етапи на ръчното грънчарско производство и уникалнии образци на грънчарския занаят.

Медникарство[редактиране | редактиране на кода]

Изящно гравирани медни съдове, подноси, сервизи за кафе, високи чаши с античен вид – това са само част от уникалните изделия на медникарското изкуство, които оформят интериора на майстор-медникар. Само в комплекс "Генгер" можете да видите уникални произведения на изкуството, всяко от които носи почерка на талантливия майстор. В ателието му са запазени интериорът и инструментите, използвани през 19 век. Като атракцион гостите могат да създадат свое произведение за спомен.

Приложни изкуства[редактиране | редактиране на кода]

В това ателието за приложни изкуства се изработват ръчно сувенири с различни техники, върху глина, върху дърво и плат, с характерни елементи на народното изкуство като е обърнато внимание и на везмото и бродираните тъкани.

Хлебарство[редактиране | редактиране на кода]

Гостите биват посрещани с ръчно изпечен хляб в хлебарницата на комплекса. Направен по стара българска технология. Тук се приготвят пити, хляб, баници, обредни погачи, краваи и козунаци. Запазени са традиционната пещ и помещенията за месене и втасване на тестото.

Кошничарство[редактиране | редактиране на кода]

В произведенията на кошничарите е запазена уникалната ръчна техника и оригиналност, които съчетават традиция и съвременен стил.

Етнографска къща-музей[редактиране | редактиране на кода]

Пресъздадената етнографска къща дава представата за живота и бита на средно заможно айтоско семейство от 18-19 век[1].

Ресторант и винарна[редактиране | редактиране на кода]

Комплексът разполага и предлага на своите гости още механа-ресторант в автентичен старинен стил, която предлага традиционни български блюда и напитки. Освен механата, комплексът предлага дегустация и избор на вина в своята винарна, а за ценителите на хубавото кафе ще се погрижи кафенето, което също е в старовремски стил.

Комплексът е отворен за посещения всеки ден.

Адрес: България, гр. Айтос, ул. "Паркова" 60, телефон за връзка: + 359 558 – 6158, – 6157, e-mail: genger_ltd@abv.bg, web: http://adlertour.com/index.php?option=com_content&view=article&id=65&Itemid=181&lang=bg.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • adlertour.com
  • Администрация на комплекс „Генгер“
  • web.facebook.com