Генитален херпес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Генитален херпес
Генитален херпес, засягащ външната част на вагината.
Генитален херпес, засягащ външната част на вагината.
Специалност инфекциозни болести
Генитален херпес в Общомедия

Гениталният херпес е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от вируса херпес симплекс тип 2 (HSV-2).

Проявява се с мехурчета върху зачервена кожа, след спукването на които се образуват ранички в областта на половите органи. Обикновено тези изменения са предшествани от парене и болка в засегнатата област. Тези оплаквания изчезват за около 1 – 2 седмици, но вирусът остава до края на живота на инфектирания човек. Под влияние на някои фактори (отслабване на имунната система, стрес, менструация и др.) е възможно по-късно вирусът отново да се активира и да се прояви – това е т.нар. рецивидиращ генитален херпес.

Гениталния херпес може да се диагностицира чрез изследване на течността от мехурчетата или на кръвта. Лечението се извършва с антивирусни медикаменти.[1]

В редки случаи, инфекцията с генитален херпес усложнява бременността при жената. Това е възможно по време на нормалното раждане. В тези случаи е добре раждането да стане по оперативен път (чрез секцио).

Най-ефикасният метод за избягване на генитални инфекции е чрез избягване на вагинален, орален и анален секс.[1] Употребата на презервативи намалява риска.[1]

Нивата на заболеваемост са по-високи при жените и в развиващите се страни.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Genital Herpes – CDC Fact Sheet. // cdc.gov, 8 декември 2014. Посетен на 31 декември 2014.
  2. Looker, KJ. An estimate of the global prevalence and incidence of herpes simplex virus type 2 infection.. // Bulletin of the World Health Organization 86 (10). октомври 2008. DOI:10.2471/blt.07.046128. с. 805 – 12, A.