Направо към съдържанието

Генитален херпес

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Генитален херпес
Генитален херпес, засягащ външната част на вагината.
Специалностинфекциозни болести
Генитален херпес в Общомедия

Гениталният херпес е инфекциозно заболяване, което се предизвиква от вируса херпес симплекс тип 2 (HSV-2).

Проявява се с мехурчета върху зачервена кожа, след спукването на които се образуват ранички в областта на половите органи. Обикновено тези изменения са предшествани от парене и болка в засегнатата област. Тези оплаквания изчезват за около 1 – 2 седмици, но вирусът остава до края на живота на инфектирания човек. Под влияние на някои фактори (отслабване на имунната система, стрес, менструация и др.) е възможно по-късно вирусът отново да се активира и да се прояви – това е т.нар. рецивидиращ генитален херпес.

Гениталния херпес може да се диагностицира чрез изследване на течността от мехурчетата или на кръвта. Лечението се извършва с антивирусни медикаменти.[1]

В редки случаи, инфекцията с генитален херпес усложнява бременността при жената. Това е възможно по време на нормалното раждане. В тези случаи е добре раждането да стане по оперативен път (чрез секцио).

Най-ефикасният метод за избягване на генитални инфекции е чрез избягване на вагинален, орален и анален секс.[1] Употребата на презервативи намалява риска.[1]

Нивата на заболеваемост са по-високи при жените и в развиващите се страни.[2]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Genital Herpes – CDC Fact Sheet // cdc.gov, 8 декември 2014. Посетен на 31 декември 2014.
  2. Looker, KJ. An estimate of the global prevalence and incidence of herpes simplex virus type 2 infection. // Bulletin of the World Health Organization 86 (10). октомври 2008. DOI:10.2471/blt.07.046128. с. 805 – 12, A.