Георги Долапчиев (политик)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други личности с името Георги Долапчиев.

Георги Долапчиев

Роден
Починал
Народен представител в:
V ВНС   XV ОНС   XVI ОНС   

Георги Йорданов Долапчиев е български юрист. Кмет на Сливен в периода 1902 – 1905 година, народен представител в периода 1911 – 1914 година.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1865 година в рад Сливен в семейството на долапчията Йордан Ненчев и на Щилияна Апостолова. Семейството живее в сегашния квартал Ново село.

Ранни години[редактиране | редактиране на кода]

Като юношо е кундурджийски–обущарски чирак. Бъдещият генерал Никола Жеков, роднина на майката на Георги, го насърчава да продължи образованието си в Руската империя. Заминава за обучение в Киевската духовна семинария на 16 години, през 1881 година. Завършил семинараята, през 1892 година Георги постъпва ив Юридическия факултет на Московския императорски университет. По време на студентските си години, бъдещият юрист работи като търговец и е санитар-доброволец в Средна Азия.

Адвокат[редактиране | редактиране на кода]

След завършването си през 1896 година се връща в родния си Сливен и се включва в обществения живот на града. Адвокатската му кариера продължава общо 32 години. Често дава безплатни правни съвети на своите съграждани, без разлика от състояние и етнос. Подпомага жертвите на арменския геноцид от Първата световна война.

Политик[редактиране | редактиране на кода]

Член на русофилската Прогресивнолиберална партия, известна като „цанковисти“. От 1902 година до 7 февруари 1905 година е Кмет на Сливен (Сайт на Община Сливен). По време на неговия мандат започва строежа на ж.п. линията Сливен-Зимница и проучване на водоснабдяването на града. Завършени са Минералните бани – сегашните Сливенски минерални бани- и училище „Ген. Кесяков“. Създаден е лозов разсадник за подмяа на поразените от филоксера лозя, започва и разработката на каменовъглените мини.

Георги Долапчиев е и народен представител в Петото Велико народно събрание от 1911 година и в Петнадесетото обикновено Народно събрание от 1911 – 1914 година.

Други[редактиране | редактиране на кода]

Председател е на читалище „Зора“ в Сливен и на „Дружество за икономическо повдигане на град Сливен“. От 1905 до 1918 г. участва в "Дружества за дирене и експлоатация на каменовъглени мини „Минов-Долапчиев и Сие“, работещи в района на Чумерна и Качулка. Църковен настоятел при катедралния храм „Св. Димитър“ – Сливен от 1914 година до смъртта си. Прекарва последните си години заобиколен от роднини от три поколения и дълбоко уважаван от всички свои съграждани. Умира на 10 септември 1961 година, на преклонната възраст от 96 години.

Семейство[редактиране | редактиране на кода]

След завръщането си в Сливен през 1896 година се жени за Минка Иванова Чинтулова (1875 – 1958), племенница на поета Добри Петров Чинтулов (Рода Чинтулови). Семейството живее в родната къща на Георги, а след това в къщата на адрес ул. „Добри Чинтулов“ 4. Георги има четири достигали до пълнолетие деца: Щилияна (Абрашева), Елен(к)а (Еринин), Екатерина (Станева) и Йордан.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  • Списание „Родословие“, брой 1 от 2004 година