Гитов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Gitow1.jpg

Гитов (на нидерландски: geitouw) – въжета, остнастка, част от бягащия такелаж, с помощта на които се подтягат шкотовите ъгли на правите платна по средата на реите[1]. За всеки шкотов ъгъл на правото платно има свой гитов. Неговия корен е закрепен на рея недалеч от мачтата и води към блок в шкотовия ъгъл на платното, после отново към реята. След това гитовия се провежда през гитов-блок, намиращ се близо до мястото на закрепване на коренния край, и през блок, закрепен на вантите, надолу, където се закрепват за клема (утка) или нагелна планка при мачтата.

При косите платна (триселите) гитовите подтягат задната шкаторина към гафела или към мачтата[2]. Гитовия, подтягащ шкаторината към гафела, се нарича горен гитов, а подтягащия към мачтата – долем. Корена на гитовия се закрепва посредата на задната шкаторина на триселите и се провежда през блок под петата на гафела.

Към имената на гитовите се добавят наименованията на платната, които те обслуживат, например: фор-марс-гитов, грот-брам-гитов, бизан-гитов.

При снаряжаването на тази част от такелажа се използва гитов-блок (глух блок) – специален блок със затворен шкив (ролка), конструкцията на който изключва попадането на платното между шкива и гитовия по време на свалянето на платното.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Гитовы//Военная энциклопедия: [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. – СПб.; [М.]: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.
  2. s:ТСД/Гитов

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Морской Словарь, М, Военное издательство МО СССР, 1959
  • Морской Энциклопедический Словарь, Л-д, „Судостроение“, 1991, ISBN 5-7355-0280-8

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

CC BY-SA icon.svg Heckert GNU white.png Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Гитов“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​