Гласът на цигулката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гласът на цигулката
La voce del violino
Автор Андреа Камилери
Първо издание 1997 г.
Италия
Издателство „Sellerio editore“ (Палермо)
Оригинален език италиански
Жанр криминална литература
Вид роман
Поредица Комисар Монталбано
Предходна № 3: Крадецът на закуски
Следваща № 5: Екскурзия в Тиндари

Гласът на цигулката (на италиански: La voce del violino) е роман на италианския писател Андреа Камилери. Романът е издаден през 1997 г. от издателство „Sellerio editore“ в Палермо. На български език е издаден на 3 април 2014 г. от издателство „Книгопис“, в поредицата „Криминална колекция“, в превод на Весела Лулова Цалова, с подзаглавие „Комисарят Монталбано действа по ноти“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Красива млада жена е жестоко убита във вилата си. Комисар Монталбано се заема със случая, но неочаквано е отстранен от разследването. Заподозреният е нелепо убит и случаят изглежда приключен. Но не и за комисаря, който е решен да разкрие истината за двете убийства. Ще му помогнат стара граната и една още по-стара цигулка...

Край на разкриващата сюжета част.

Екранизация[редактиране | редактиране на кода]

След огромния успех на криминалната поредица на Андреа Камилери, книгите за комисар Монталбано стават основа на телевизионен сериал, филмиран от RAI. „Гласът на цигулката“ e заснет като епизод 2 от първия сезон на сериала, и е излъчен на 13 май 1999 г. В ролята на комисар Монталбано е италианският актьор Лука Дзингарети.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]