Гранд каньон „Енши”

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Гранд каньон „Енши“
恩施大峡谷
Изглед към скалите на каньона
Изглед към скалите на каньона
China edcp relief location map.jpg
30.4071° с. ш. 109.191° и. д.
Местоположение на картата на Китай
Общи данни
Местоположение провинция Хубей
Дължина 35 км km
Площ 300 кв. км. кm2
Тип карст
Геоложки период триас и перм
Възраст 230 млн. г.
Реки Кинджянг
Инфраструктура
Забележителности проломът „Юънлон“, „Цисин“
Гранд каньон „Енши“ в Общомедия

Гранд каньон „Енши“ (на китайски: 恩施大峡谷) е гигантска карстова област в поречието на река Кинджянг в провинция Хубей. Граничи с националния парк „Жанджайе“. Наричан е още Гранд каньон „Муфу“ по името на бивше село в подножието му, станало част от градската агломерация Енши.

Дължината на каньона е около 35 км, а общата му площ е над 300 кв.км. Съдържа всички форми на карстовите скали – скални пукнатини, дълбоки пропасти, високи варовикови стълбове, скален мост, над 200 пещери, много водопади и най-дългата подземна река „Енши“. Карстовите форми са образувани от разпадането на разтворими скали като варовик, доломит и гипс. Карстовият релеф, под вляние на влажния климат е силно обрасъл с растителност. След дъжд над реката в каньона често се образува тесен и криволичещ облак, който по форма е оприличаван на дракон.

По време на епохите Триас и Перм на мястото на областта е имало древно море, където след след орогенезата, наречена в Китай Яншаниян, са се образували голямо количество варовикови пластове. След периода на образуване и издигане на терена под влияние на движението на пластовете, течащата вода и ерозията, постепенно се е оформил големият каньон.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Гранд каньон „Енши“ е определен в класация на CNN като едно от 40-те най-красиви и живописни места в Китай. Най-впечатляващи са скалните игли, които стоят отделени от основната скална маса. Четири от скалните игли имат собствени названия. Местността Цисинг и проломът Юънлон са двете най-забележителни природни части в каньона.

Проломът „Юънлон“ е забележителен със своите водопади. В него е открита подземната река „Енши“ с дължина около 70 км, от която са проучени около 50 км, което я прави най-дългата в целия свят. Над самата река има над 100 естествени шахти и проломи. В пролома са открити на над 200 пещери.

Край забележителностите за удобство на туристите са построени сгради и места за отдих в традиционен китайски архитектурен стил, най-често направени от дърво, какъвто е примерно „Мостът на стихиите“.

Местността „Цисин“ е за любителите на екстремните разходки. През 2006 г. е направена пътека, врязана в скалите на пропастта, която свързва двете най-високи части на каньона. Дълга е 488 м и се издига на 300 м височина. При мъгла или ниски облаци се създава впечатление за разходка в небето.

Освен по стъпала, до местността се достига и с най-дългия ескалатор за разходка сред природата, открит на на 1 октомври 2016 г. – денят на КНР. Дължината на съоръжението е 688 м., има капацитет до 7000 души на час и се преминава за 18 минути.

Гранд каньон „Енши“ често е декор за китайските исторически филми. През 2012 г. американецът Дийн Потър извървява 40 м над пропастта на дълбокия 1800 м каньон по въже като е бос, със слушалки на ушите и без осигурителни въжета.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „恩施大峡谷“ в Уикипедия на китайски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.