Греда

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Схема на деформациите на проста греда, подложена на натоварване с концентрирана сила F

Гредата е линеен конструктивен елемент, обикновено хоризонтален или с малък наклон, който е подложен предимно на огъване и срязване, по-рядко и на усукване или натиск/опън. Гредите намират широко приложение в строителството, като присъстват в повечето сгради с някои специфични изключения (например, сгради с безгредови плочи или сводови конструкции).

Гредите могат да имат различни статически схеми – проста греда (със ставни опори в двата края), конзола (запъната в единия край и свободна в другия), непрекъсната греда (с повече от две ставни опори), герберова греда (с повече от две ставни опори и междинни стави) и т.н. Гредата може да бъде изпълнена от всякакъв конструктивен материал (стоманобетон, стомана, дърво, алуминийи т.н.), както и да има комбинирано сечение, включващо различни материали (стомана и дърво, стомана и стоманобетон и др.).

Гредите могат да бъдат пълностенни и прътови (ферми). Напречното сечение на пълностенните стоманобетонни греди е най-често правоъгълно, Т-образно или Г-образно. При пълностенните стоманени греди зависи от стоманения профил от който е изработена.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Popov, Egor P. Introduction to mechanics of solids. Prentice-Hall, 1968. ISBN 9780137261598.