Група DRUM

от Уикипедия, свободната енциклопедия
DRUM (ДРЪМ)
Група „DRUM“ през 1998 г.
Група „DRUM“ през 1998 г.
Информация
От България
Стилтехно, тейв, електропънк, биг бийт, брейкбийт, дръм енд бейс, индъстриъл, джънгъл
Музикален издателАра Аудио-видео
ПродуцентАра Аудио-видео
ЧленовеЯвор Стойков – Явката
Стоян Христов – Стойо
Димитър Угринов – Тутин

DRUM“ са българска група, която изпълнява електронна музика, и е част от артистите, поставящи началото на този тип музика в България.

История[редактиране | редактиране на кода]

Групата е основана в София от Явор Стойков – Явката и Димитър Угринов – Тутин. Тутин се присъединява по време на записите на първия албум. Музиката е повлияна от стилове като техно, рейв, електропънк, дръм енд бейс, трип хоп.

През 1995 г. групата издава първия си албум, озаглавен „Compatibility“.

През 1997 г. Явор Стойков – Явката и Стоян Христов – Стойо се запознават и решават да експериментират с добавяне на китарите на Стойо към електронния звук на групата. Това придава индъстриъл звучене и прави стила на композициите запомнящ се. През 1998 г. Стойо се присъединява към постоянния състав на групата.

Вторият албум на групата „3 Bits Of Our Mind“ е издаден през пролетта на 1998 г. Албумът е представен пред музикалната аудитория и журналисти в НДК. Групата гостува на множество музикални предавания. Част от тях са: Радио „Експрес“, предаване „Аз, Клавдий“ с водеща Ани Романова, програма „Хоризонт“ на БНР, предаване „Пулсиращи ноти“ с водещ Тома Спространов, програма „Хоризонт“ на БНР, предаване „Музикална борса“, водещ Ивайло Крайчовски, Радио „Тангра“, предаване „Без име“, водещ Росен Пашов, Радио „Дарик“ и др.

Популярността на групата расте и следват участия в различни фестивали на територията на страната. През есента на 1998 г. „DRUM“ са поканени като част от артистите на фестивала „Decadance“ с хедлайнер „Stakka Bo“.

Към втория албум има заснет видеоклип на песента „Kick Your Legs“, режисиран от Магърдич Халваджиян. Клипът е излъчван многократно в българския музикален ефир по БНТ в предаването „Какафония“ и музикалната телевизия „ММ“.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

Година Албум Вид Издател Каталожен номер
1996 „Compatibility“ MC Ара Аудио-видео ARA MC 120
1998 „3 Bits Of Our Mind“ MC Ара Аудио-видео ARA MC 158

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]