Грънчарското колело на рая

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Грънчарското колело на рая
The Lathe of Heaven
АвторУрсула Ле Гуин
Първо издание1971 г.
САШ
Оригинален езиканглийски
Жанрнаучна фантастика

„Грънчарското колело на рая“ (на английски: The Lathe of Heaven) е научно-фантастичен роман на Урсула Ле Гуин от 1971. Сюжетът се гради около персонаж, чиито сънища променят действителността. Адаптиран е като сценарий за два телевизионни филма. Романът е номиниран за наградите Хюго и Небюла и печели наградата Локус Пол за най-добър роман за 1972 г. Първо се появява на откъси в списанието „Amazing Stories“.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Действието се развива в Портланд. „Истинският свят“ е унищожен в атомна война и Джордж Ор сънува обратно съществуването му докато лежи, умиращ, сред останките. Това го поставя в първата от много реалности, които срещаме в книгата, където той е чертожник и дълго е злоупотребявал със забавящи съня лекарства, за да не сънува.

Действието се развива приблизително 30 години напред в бъдещето от момента, в който книгата е публикувана за първи път, и свръхнаселеността, недостигът, недохранването, глобалното затопляне, ужасната атмосфера в градовете и масовите войни в Близкия изток са всекидневие. Ор е принуден да премине през „доброволно“ психиатрично лечение заради злоупотребата си с лекарства, пред заплахата да бъде настанен в лудница.

Започва да посещатва амбициозен психиатър и изследовател на съня на име Уилям Хабер, който вижда силата на Ор да сънува „ефективно“ и иска да я използва, за да промени света. Той експериментира със своята „машина на съня“ (свързана с мозъчните вълни), наречена Аугментор. Опитите му да направи света по-добър чрез тази машина и способностите на Ор обаче неизменно се провалят:

  • Когато Хабър нарежда на Джордж да сънува свят без расизъм, кожата на всички на планетата се оцветява в еднакъв светлосив цвят.
  • Опитът на Хабър да се справи със свръхнаселението се оказва катастрофален, когато Джордж сънува опустошителна чума, която ликвидира 75% от човечеството.
  • Опитите на Джордж да сънува „мир на Земята“ причиняват извънземно нашествие от Луната, което обединява всички нации на Земята срещу заплахата.

Всеки ефективен сън носи на Хабър повече пари и власт, докато по-късно в книгата той става практически владетел на света. Икономическият статус на Ор също се подобрява, но той не е съгласен с намесата на Хабър и просто иска да остави нещата на мира. Все повече се плаши от ненаситното желание на Хабър за власт и погрешното му чувство, че е Бог. Ор търси адвокат, за да го представя срещу Хабър. Влюбва се в адвокатката и дори се жени за нея в една реалност, опитът му да се измъкне от терапията е неуспешен.

В края на краищата, Хабър е неудовлетворен от съпротивата на Ор и решава сам да се заеме с ефективното сънуване. Първият му ефективен сън представлява знаменателен сблъсък между реалностите, създадени от Ор, и заплашва да унищожи изцяло Земята. Той е спрян от Ор чрез чистата сила на волята. Реалността е спасена, но извъртяна и съзнанието на Хабър се отказва, а Хабър полудява.

Въпреки че технологията играе малка роля, романът се занимава главно с философски въпроси за желанието ни да управляваме съдбата си, позитивисткия подход на Хабър поставен срещу даоиското спокойствие. Всяка глава започва с цитат от Хърбърт Уелс, Виктор Юго или даоистки мъдрости. Заради обрисуването на психологически-основаните алтернативни светове, романът често е бил описван като поклонът на Ле Гуин пред Филип Дик.

Книгата е много критична по отношение на психиатрията. На Ор, лъжливо слаб, а всъщност много силен и честен човек, му е лепнат етикет на болен, защото е извънредно много се плаши от способността си да променя реалността. Принуден е да премине през терапия, независимо дали го иска или не. Опитите му да се освободи от Хабър са подозрителни, защото е пациент на психиатър. През това време Хабър е очарователен, общителен и уверен в себе си и все пак именно той накрая полудява и едва не унищожава реалността. Той отхвърля притесненията на Ор относно намесата в реалността с бащинско психо-бърборене и се интересува повече от машината си и силите на Ор, отколкото с лечението на пациента си.

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата The Lathe of Heaven в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​