Гугъл файлова система

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Гугъл файлова система (Google File System, GFS) е файлова система разработена от Гугъл за вътрешна употреба. Целта и е да осигури ефикасност и надежден достъп до данни използвани в големи клъстъри от обикновени хардуерни системи.

Замисъл [1][редактиране | редактиране на кода]

Файловете съхранявани в Гугъл обикновено са много големи (порядък няколко гигабайта), като всеки файл съдържа много на брой малки обекти - късове. Обновяването на информация във файла става чрез прикрепване към файловете, а не с презаписването им. Това води до създаването на клъстъри от сървъри. Един мастър сървър съхранява метаданни с пътя към името, които биват съхранени периодично. Преимуществото на такава система е простотата. Ако сървърът съхраняващ късовете от файлове има проблем, мастърът не бива уведомяван. Мастърът периодично проверя кой от сървърите е в наличност. Поради високата повтаряемост на късовете, има висока вероятност този къс да е в наличност на друг под-сървер. Тъй като сървърите сами обменят информация, мастър сървърът не е обременен. Само когато под-сървърите са се съгласили на промяна за един файл, мастърът бива уведомяван. По този начин един-единствен мастър контролира няколкостотин под-сървъра за късовете.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. labs.google.com, архив на оригинала от 26 март 2009, https://web.archive.org/web/20090326060543/http://labs.google.com/papers/gfs-sosp2003.pdf, посетен на 30 март 2009