Метаданни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Метаданните може да се каже, че са информация за самата информация. Представката μετά (метá) идва от гръцки и означава „след/отвъд“. С префиксът мета се описва нещо, което е над това, което следва тази представка. Например, метафизичното е отвъд физичното. По същия начин метаданните са преди данните, а именно: те описват характеристиките на данните с по-високо ниво на абстракция.

Използването на едни и същи метаданни, които се съхраняват на отделни места (например различни типове бази данни, различни файлове), може да се осъществява чрез използването на екземпляри на тези данни. В много случаи имплементацията на схеми за метаданни в съвременните компютърни системи става с помощта на XML.

Информацията за самата информация обикновено се отнася до компютърни системи, но може да бъде отнесена и към други области. Най-често срещаното приложение на тази концепция е при търсенето на метаданни: използване на метаданни при търсене на елементи, които да съответстват на тях, например: търсене на уеб страници, чието заглавие включва конкретна тема, но има и много други приложения. Други начини за използване на метаданни са включени като част от корпоративни архитектури (Enterprise architectures), каквато е ориентираната към услуги архитектура (SOA), авангардни концепции в управлението на информацията в организацията, като Enterprise Information Integration (EII) и съвременни модели на уеб технологиите.

Примери за използване на метаданни[редактиране | редактиране на кода]

  • Схема на база данни – представлява информация за информацията, съдържаща се в една база данни; схемата – това са метаданните.
  • Книга – метаданните са името на автора, заглавието, ISBN номер, номер на издаване, тип (жанр) на книгата, името на издателството, година на издаване, цена. Изпълнението на библиотечна заявка може да се извършва с помощта на компютър въз основа на тези метаданни.
  • Снимка – това са данни като датата и часа, посока и разстоянието на камерата, увеличението на изображението. Цифровите фотоапарати могат да записват тези метаданни, след което те могат да бъдат прехвърлени на компютър.