ДНК нанотехнология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
ДНК нанотехнологиите включват създаването на изкуствени наноструктури от нуклеинови киселини, като показания на схемата ДНК тетраедър.[1] Всеки от ръбовете на тетраедъра е базова двойка от ДНК нуклеотиди.

ДНК нанотехнологията е съвкупност от методи за проектиране и производство на изкуствени структури от нуклеинови киселини, предназначени за използване като небиологичен материал в нанотехнологията, а не като носител на генетична информация в живите клетки.

Изследователите в областта на ДНК нанотехнологията създават статични структури, като двуизмерни и триизмерни кристални решетки, нанотръби, многостени и произволни форми, както и устройства като молекулярни машини и ДНК компютри. ДНК нанотехнологията започва да се използва за решаване на въпроси на фундаменталната наука в области като структурната биология и биофизиката, включително чрез методи изследване на структурата на протеините като кристалография и спектроскопия. Проучват се и възможни приложения в молекулярната електроника и наномедицината.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Goodman 2005, с. 1661 – 1665.
Цитирани източници
  • Goodman, Russel P. et al. Rapid chiral assembly of rigid DNA building blocks for molecular nanofabrication. // Science 310 (5754). 9 декември 2005. DOI:10.1126/science.1120367. p. 1661–1665. (на английски)