Датекс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Датекс“ ООД
Сграда на „Датекс“ (бившата централа) на бул. „Цариградско шосе“ в София
Сграда на „Датекс“ (бившата централа) на бул. „Цариградско шосе“ в София
Основана 1990 г.
Седалище София, България
Продукти електроника, софтуер
Уебсайт www.datecs.bg
„Датекс“ ООД в Общомедия

„Датекс“ е компания за производство на електроника и софтуер в София, България. Новата централа и производствена база е на адрес улица „Датекс“ № 4.

Основана е през 1990 г. от група учени от Института по приложна кибернетика на БАН, чийто наследник днес е Институтът по компютърни и комуникационни системи[1].

Известна като производител на касови апарати, покриващ около 45 % от българския пазар. Създава програмата FlexType за кирилизиране на Windows и програмата за сричкопренасяне и проверка на правописа FlexWord, закупена (1997) от Microsoft и внедрена в нейните офис-приложения. Повече от 95% от компютрите в България и много от компютрите в Европа и САЩ ползват кирилица с помощта на Flex Type и/или FlexWord[1].

DPP 250 – портативен принтер на „Датекс“, дизайн на Добролюб Пешин

Компанията изнася 90 % от продукцията си[1] – касови апарати, принтери за тях и друга електроника, както и софтуерни продукти, за много страни по света – главно в Европа, също в САЩ и Япония.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в Мария Кръстева. Съседите ни правят „сърцето“ на касовите апарати. // в-к „Дума“, 27.02.2006. Посетен на 19 януари 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]