Дворец Модело

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дворец „Модело“
Palača Modello
Дворецът Модело
Дворецът Модело
Карта Местоположение в Риека
Местоположение Риека, Хърватия
АрхитектФердинанд Фелнер и Херман Хелмер
Стилренесанс и барок
Изграждане1883-1885
СобственикХърватия
Дворец „Модело“ в Общомедия

Дворецът Модело (на хърватски: Palača Modello), днес познат още и като Градска библиотека на Риека, е архитектурен паметник в Риека, Хърватия, построен в края на XIX век на мястото на разрушения през 1883 г. Театър на Адамич (Adamićeva kazališta)[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Близо век преди да бъде построен Двореца Модело видният местен предприемач Андрей Людевит Адамич (на хърватски: Andrija Ljudevit Adamić) се обръща с молба до общината на град Риека да бъде приет за член на градския съвет на патрициите. Първоначално молбата му е отхвърлена, но година по-късно, на 11 ноември 1798 г., съветът все пак решава да удовлетвори искането му. Но за да се случи това наистина, на Адамич му се налага да изчака още цели четири години[2]. Междувременно докато чака това да се случи, Адамич се заема с подготовката за строежа на нов градски театър в Риека с помощта на архитекта Валентин Дефранцешия.

На 11 ноември 1802 г. Адамич най-после е обявен за патриций и на следващата година, на 10 ноември 1803 г., сключва договор с общината на града за изграждането на здание за театъра, както и за създаването на постоянен оркестър[3].

На 3 октомври 1805 г. Театърът на Адамич е тържествено открит. Сградата разполага с кафене, магазин, а по-късно е отворено и казино. Едновременно с това е закрит старият театър Боно-Герлици (на хърватски: Kazalište Bono – Gerliczi), станал твърде малък за бързо развиващия се град. Новият театър със своите 1600 места е един от най-големите за времето си в Европа, разкошно украсен и много представителен. Но през 1883 г. се взима решение Театърът на Адамич да бъде разрушен, тъй като не отговаря на новите европейски стандарти за безопасност, въведени след редица пожари в театрални здания в Австро-Унгария. До нас е достигнала само една фотография на този театър. Той бил заменен от Националния театър „Иван Зайц“.

Строителство[редактиране | редактиране на кода]

След като Театърът на Адамич е сринат през 1883 г. с разрешение на кмета Джовани ди Циота, през същата година започва строителството на двореца, в който трябвало да се помещава банката на Риека и спестовната каса. Сградата е проектирана от известните архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер. Декоративните елементи по нея в стил ренесанс и късен барок са дело на скулптора Игнацио Донегани.

Понастоящем на първия етаж на сградата е разположена Градската библиотека на Риека. В голямата зала на сградата се помещава Италианският културен клуб (Circolo italiano di cultura)[4].

Източници[редактиране | редактиране на кода]