Хърватски национален театър „Иван Зайц“

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Хърватски национален театър „Иван Зайц“
RijekaFotoThalerTamas6.jpg
Изглед към входа на театъра
Информация
Населено място Риека
Флаг на Хърватия Хърватия
Тематика драматичен
Основаване 3 октомври 1885 г.
Архитект Фелнер и Хелмер
Допълнителна информация
Адрес „Улджаска“ 1
Сайт hnk-zajc.hr
Croatia location map.svg
45.3242° с. ш. 14.4447° и. д.
Разположение в Хърватия
Хърватски национален театър „Иван Зайц“ в Общомедия

Хърватският национален театър „Иван Зайц“ в Риека, Хърватия (на хърватски: Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka), известен също с абревиатурата HNK Rijeka, е значим градски и регионален (далматински) културен център. Носи името на хърватския композитор и диригент Иван Зайц, роден в Риека през 1832 г.

История[редактиране | редактиране на кода]

Театралната традиция в Риека е на повече от 250 години. Първият театър в града „Боно-Герлици“ (на хърватски: Kazalište Bono – Gerliczi) е създаден през 1765 г. Но почти четиридесет години след основаването си той се оказва малък за разрастващия се град и през 1803 г. предприемачът Андрей Людевит Адамич (Andrija Ljudevit Adamić) започва строителството на нова сграда, която е официално открита на 3 октомври 1805 г.[1] В новия театър са поставяни основно произведения на италиански автори и в по-малка степен германски.

През 1883 г. общината взима решение да разруши сградата на Адамич, тъй като не отговаря на новите европейски стандарти за безопасност (в този период немалко театрални здания в Австро-Унгария пострадват от пожари и са взети мерки за налагането на нови, по-съвременни правила при изграждането на новите сгради). Така на мястото на бившия театър е построен Дворецът Модело, където е настанена банката и спестовната каса, а за театъра е избрано ново място и поръчката за архитектурните чертежи е отправена към известните виенски архитекти Фердинанд Фелнер и Херман Хелмер[2].

Две години по-късно новата сграда е завършена и вече под името Общински театър (Teatro comunale), театърът е тържествено открит на 3 октомври 1885 г. Сградата е изящно украсена с декоративни елементи, изработени от венецианския скулптор Аугуст Бенвенути, таваните са дело на австрийския художник и скулптор Франц фон Мач в сътрудничество с братята Густав Климт и Ернст Климт[3]. По случай откриването са поставени две творби, които дотогава не присъстват в театралния афиш на Риека – операта „Джоконда“ на Амилкаре Понкиели и Аида на Джузепе Верди.

През 1913 г. театърът получава името на италианския композитор Джузепе Верди („Teatro comunale Giuseppe Verdi“) и през следващите три десетилетия до 1943 г. от сцената му звучи единствено италианска реч.

След Втората световна война Риека влиза в състава на Югославия и от 1945 г. театралната трупа започва да изнася представления вече и на хърватски език. Ядрото на трупата са обединените състави „Цар Никола“ (Nikola Car) и „Отокар Кершовани“ (Otokar Keršovani). Спектакли изнася и италианската трупа „Filodrammatica fiumana“ – основно класически опери и италианска драма. Първият директор на театъра е Джуро Росич.

На 20 октомври 1946 г. е открит първият театрален сезон на театър „Джузепе Верди“ с премиера на драмата „Дубравка“ (написана през 1628 г.) от дубровнишкия поет Иван Гундулич (постановка на Марко Фотез (Marko Fotez).

През 1953 г. театърът е преименуван на името на хърватския композитор и диригент Иван Зайц (1832 – 1914).

След разпада на Югославия и обявяването на независимостта на Хърватия през 1991 г., театърът получава статус на национален заедно с още три други – (Националния театър в Загреб, Националния театър в Сплит и Театъра в Осиек).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]