Дворец на културата и науката

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Дворец на културата и науката
Pałac Kultury i Nauki
PKiN widziany z WFC.jpg
Местоположение в Śródmieście
Местоположение Варшава, Флаг на Полша Полша
Архитект Лев Руднев
Стил социалистически реализъм
Изграждане 22 юли 1955 г.
Етажи 42
Височина 237 метра
Площ 123,084 m2
Съвременен статут действащ
Адрес Plac Defilad 1
Сайт www.pkin.pl
Дворец на културата и науката в Общомедия

Дворецът на културата и науката (на полски: Pałac Kultury i Nauki; съкращениеː PKiN) е известна висока сграда във Варшава.

Построен през 1955 г., той се използва за офиси на компании, културни и научни учреждения и за прояви като конгреси, конференции, концерти, кинопрожекции, театрални представления и др. Вдъхновен от полския историзъм и американските високи сгради в стил Арт Деко, небостъргачът е проектиран от съветския архитект Лев Руднев в стила на „Седемте сестри“ в Москва и се смята за 8-ата им „сестра“.

Със своите 237 метра височина Дворецът на културата и науката е най-високата сграда във Варшава и цяла Полша, 8-ата по височина в Европейския съюз и сред най-високите в Европа[1].

История[редактиране | редактиране на кода]

Наименование[редактиране | редактиране на кода]

Първоначално сградата е била известна като Дворец на културата и науката „Йосиф Сталин“ (Pałac Kultury i Nauki imienia Józefa Stalina), но след десталинизацията посветеността на Сталин е отменена.[2] Името на Сталин е премахнато от колонадата, вътрешното фоайе и една от скулптурите на сградата.

Гражданите на града все още използват най-различни прякори за наименование на сградата, като най-известните от тях са Pekin (от съкращението на сградата PKiN) и Pajac („клоун“, защото звучи близко до Pałac).[3]

Изграждане[редактиране | редактиране на кода]

Строителните дейности започват през 1952 г. и продължават до 1955 г. Сградата е построена като подарък от Съветския съюз за полския народ, като са използвани съветски планове. Между 3500 и 5000 от работниците са от СССР, а 4000 са от Полша. 16 от работниците умират по време на строителството.[4] Архитектурата на сградата е близка до няколко други небостъргача, построени в Съветския съюз по същото време и най-вече на Главната сграда на Московския държавен университет. Главният архитект Лев Руднев влага някои полски архитектурни детайли в проекта след като обикаля Полша и наблюдава различни обекти.

Малко след откриването си сградата е домакин на Петия фестивал на младежта и учениците. Много влиятелни личности посещават двореца, който е домакин и на много изпълнения от международни артисти, като концерт на Ролинг Стоунс през 1967 — първият на голяма западна група в държава зад Желязната завеса. През 1985 г. е домакин на исторически концерт на Ленард Коен, свързван с много политически очаквания, които Коен избягва по време на тричасовото си шоу.

Четири 6,3-метрови часовника са добавени на върха на сградата, преди тържествата за посрещане на новото хилядолетие през 2000 година.

Сградата днес[редактиране | редактиране на кода]

Сградата в момента служи като изложбен център и офис комплекс. Дворецът разполага с мултиплекс кино с осем екрана,[5] четири театъра (Studio, Dramatyczny, Lalka и 6. piętro), два музея (Музей на еволюцията и Музей на технологиите), офиси, книжарници, голям плувен басейн, зала за 3000 души, наречена Конгресната зала,[6] и акредитиран университет на 11-ия и 12-ия етаж на сградата. Терасата на 30-ия етаж, на 114 метра височина, е добре позната туристическа атракция с панорамна гледка към града.

В конгресната зала е проведен финалът на Мис Свят през 2006 г.

Осветлението на сградата е модернизирано и са инсталирани ЛЕД светлини с голяма мощност, позволявайки на двореца да придобива различни цветове през нощта. Първата употреба на новите светлини е на Коледа през 2010, когато Дворецът е осветен в зелено и бяло, за да наподобява коледно дърво. През декември 2013, по време на антиправителствените протести, е осветен в жълто и синьо, цветовете на украинското знаме като знак на солидарност с протестиращите.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]