Девора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Пророчица Девора. Илюстрация от Гюстав Доре.

Девора или Дебора (на иврит: דְּבוֹרָה, букв. «пчела»), жена Лапидотова (на Лапидот) — героиня от библейската книга на Съдиите, съдия и пророчица от епохата на съдиите (около 12 век пр.н.е.). Става вдъхновителка и предводителка на войната срещу ханаанския цар Явин, резидиращ в Хацор (ок. 1200—1125 г.пр.н.е.).

Библейската Девора е жена, вдъхновена от Бога. Според библейските компилиции от времето на Ездра, Девора е първата която събира някои от древните израилски племена и ги обединява в общ съюз на планината Тавор (според някои източници това е местото на което Исус произнася проповед на планината). Според легендата Дебора пророкува първата голяма победа на Израел, извоювана в местността Мегидо, където е разгромена финикийската армия под предводителството на Сисер, който пада пронизан на бойното поле от ръката на Яил (също жена като Девора, произхождаща от племето кенити).

Песен на Девора[редактиране | редактиране на кода]

Песен за пророчицата Девора се смята, че е най-стария източник на Библията (около 1200 г. пр.н.е.). В песента Девора е представена като народна предводителка и закрилница, осигурила по нейно време 40-годишен мир на израилтяните със съседите им. [1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Edic — ДЕВОРА

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]