Дендрохронология

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Срез на дървена подпора, извадена от солна мина в Халщат, датиран към 680 до н.е.Самото дърво/ствол има няколко десетки годишни пръстена но повтарящите се участъци (шарка на год.пръстени) позволява да се насложи шарката с друго парче дърво от по-рано и така да са разтегне точното датиране до хилядолетия.

Дендрохронологията е една от методиките за датиране на археологически находки и древни предмети, основана върху изследвания на годишните пръстени на дървесината. Тя е разработена от А. Е. Douglass през 1920-те години. Същността на метода е че времевите периоди/пръстени на нарастване могат да се наслагват/застъпват в дървен материал от различен произход и повтарящите се участъци образуват „безкрайно дърво“ обхващащо много по-дълъг период от живота на отделното дърво.[1] Годишните пръстени зависят от локалния климат така че дървения материал трябва да е от една област.

Прилага се за датиране на древни предмети и фрагменти от дърво (например в постройки), а също и в биологията при изучаване на биологическите промени през последните хилядолетия.

Съществува направление в дендрохронологията, неречено дендроклиматология, занимаващо се с изучаване на закономерностите при изграждането на годишните пръстени при различни дървесни видове за установяване на климатичните промени в минали геологически епохи.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Археология“         Портал „Археология