Джеб Стюарт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джеб Стюарт
генерал от Армията на Конфедерацията
Джеб Стюарт 
Роден: 6 февруари 1833 г.
Починал: 12 май 1864 г. (31 г.)

Джеймс Юел Браун „Джеб“ Стюарт (на английски: James Ewell Brown "Jeb" Stuart, 6 февруари 1833 – 12 май 1864) е офицер от Армията на САЩ от Вирджиния и генерал от Армията на Конфедерацията по време на Американската гражданска война. Стюарт е кавалерийски офицер известен за майсторството си в разузнаването и използването на кавалерията в подкрепа на офанзивни операции. Той става доверените очи и уши на армията на Робърт Лий и вдъхновява южняшкия дух.

Стюарт завършва Уест Пойнт през 1854 г. и служи в Тексас и Канзас с американската армия и става ветеран на граничните конфликти с индианците и гражданската война в Канзас. Той участва в пленяването на Джон Браун в Харпърс Фери. Стюарт подава оставка, когато родният му щат Вирджиния се отцепва и служи под командването на Стоунуол Джаксън в долината Шенъндо, но след това във все по-важни кавалерийски командвания, играейки роля във всички кампании на Армията на Северна Вирджиния до смърттта си. Той си установява репутация на дързък кавалерийски командир и в два случая (по време на Полуостровната кампания и Мерилендската кампания) обикаля Съюзната Армия на Потомак, носейки слава на себе си и смущение за Севера. В битката при Чансълърсвил той се отличава като временен командир на пехотния корпус на ранения Стоунуол Джаксън.

Най-известната кампания на Стюарт, Гетисбърг, е помрачена, когато той е изненадан от съюзна кавалерийска атака а битката при Бренди Стейшън и от отделянето си от армията на Лий за продължителен период, оставяйки Лий несъзнателен за движенията на Съюза и по този начин допринасяйки за поражението на конфедерацията в битката при Гетисбърг. Стюарт получава значителна критика от южняшката преса както и от писателите от Загубената кауза след войната, но историците не се са се съгласили дали деянието на Стюарт е изцяло негова грешка или комбинация от лош късмет и неопределените заповеди на Лий.

По време на кампанията Овърленд през 1864, кавалерията на съюзния генерал Филип Шеридан атакува Стюарт с офанзива, по време на която Стюарт е смъртоносно ранен в битката при Йелоу Тавърн.