Джемал Хатип

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джемал Хатип
български духовник
Джемал хатип - 2.jpg
Роден
1978 г. (45 г.)

Джемал Мехмедали Хатип е български ислямски теолог, историк и преводач. Началник на отдел „Издателство“ към Главното мюфтийство в Република България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Джемал Мехмедали Хатип е роден през 1978 година в село Рибново, Благоевградско. През 1992 година семейството му се преселва в град Бурса, Турция, където му се налага за известно време да изостави оброзованието си и да работи като сладкар. В края на 1998 година получава майсторски сертификат и професионална диплома по хотелиерство, ресторантьорство и туризъм. През 2001 година продължава обучението си в Йордания, където завършва 18-месечен курс по арабски език. През 2003 година отива в Египет, където завършва средно религиозно образование и е приет в ислямския университет Ал-Азхар в Кайро.

След завършване на висшето си образование през 2013 година се завръща в България. Същата година започва работа в отдел „Издателство“ на Главното мюфтийство като експерт. В 2018 година е назначен за началник на същия отдел. През следващите години завършва и Висшия ислямски институт в София. Следва магистратура в Института по социални науки на Тракийския университет в Одрин по програма „Балканистика“ и се дипломира през 2022 година.

Джемал Хатип е автор и преводач на редица книги и научни статии. Член е на комисията по издателска дейност към Висшия мюсюлмански съвет, редакционната колегия на списание „Мюсюлмани“ и редакционната колегия на годишника към Висшия ислямски институт. Владее български, арабски и турски език.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]