Джип

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Hummer-H3

Джип е общото название на автомобили, които приличат на комби, но са окачени на лекотоварно шаси. Обикновено те са оборудвани с четири задвижващи колела (двойно предаване) за движение по асфалтов път или извън пътя (off-road). Някои джипове притежават капацитет на теглене като на пикап и пространство за пътници като на миниван или на голям седан. Не всички джипове имат четири задвижващи колела, както и не всички автомобили с четири задвижващи колела са джипове.

В България се употребява масово названието "джип", докато извън страната този клас автомобили е известен като SUV (на английски: Sport Utility Vehicle, буквално: "практичен спортен автомобил"). Названието "джип" е навлязло от автомобила с търговско наименование Jeep на фирмата Chrysler, който е от същия автомобилен клас.

Етимология[редактиране | редактиране на кода]

Няма единно мнение за произхода на думата джип (на английски - jeep). Според някои тя идва от съкращението G.P. = G(eneral) P(urpose Vehicle) — кола с общо, разнообразно предназначение; кола, която може да пътува и по неравен, лош път. Други оспорват това, тъй като тези коли всъщност не са с разнообразно, общо, а със специфично, особено предназначение.

На сърбохърватски език, думата джип (џип/džip) също се използва със същото значение на този тип автомобили.