Джоан Бофор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джоан Бофор
Кралица на Шотландия
JoanBeaufortandJames.jpg
Джеймс I и Джоан
Лични данни
Родена 1404
Починала 15 юли 1445
Дънбар, Шотландия
Семейство
Бракове Джеймс I
Джеймс Стюарт
Баща Джон Бофор, граф Самърсет
Майка Маргарет Бофор

Джоан Бофор (Joan Beaufort, 140415 юли 1445) е кралица на Шотландия, съпруга на крал Джеймс I и майка на крал Джеймс II.

Джоан е родена около 1404 г. Дъщеря е на Джон Бофор, граф Самърсет — брат на английския крал Хенри IV.

В Джоан се влюбва младият шотландски крал Джеймс I, който е пленник в Англия от 1406 г. до 1424 г. В нейна чест кралят пише романтичната поема «Kingis Quair», която е един блестящите образци на англо-шотландската средновековна поезия. Двамата се венчавата на 2 февруари 1424 г. след което двойката е освободена и заминава за Шотландия.

В Шотландия Джоан ражда на съпруга си осем деца:

Джоан оказва смекчаващо въздействие върху твърдото управление на съпруга си. Кралят неведнъж освобождава по нейна молба затворени непокорни барони. През 1437 г. Джеймс I е убит, а Джоан получава от парламента опеката върху малолетния си син Джеймс, който наследява короната. Страната бързо е обхваната от безредици вселдствие на враждите между ароните. Нито Джоан, нито регентите на сина й не успяват да въдворят ред в страната. Освен това малкият Джеймс често е похищаван от представителите на клановте Ливингстън и Крайтън, които си оспорват властта в кралството.Джоан се опитва да се справи със ситуацията като през 1439 се омъжва повторно за небогатия Джеймс Стюарт, но и двамата са пленени от Ливингстън. От втория си съпруг Джоан има три деца:

  • Джон Стюарт (1440-1512)
  • Джеймс Стюарт (1442-1499)
  • Андрю Стюарт

През 1443 властта преминава в ръцете на родовете Ливингстън и Дъглас. През 1445 г. с подкрепата на Крайтън и епископ Кенеди Джоан прави неуспешен опит да отстрани Ливингстън и Дъглас от властта. Скоро след това, на 15 юли 1445 кралицата умира в замъка в Дънбар.