Джонатан Глейзър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джонатан Глейзър
Jonathan Glazer
Роден
26 март 1965 г. (59 г.)
Националност Великобритания
Професияфилмов режисьор, сценарист
Активни години1993 –
Брачни партньориРейчъл Пенфолд
Деца3
Уебсайт
Джонатан Глейзър в Общомедия

Джонатан Глейзър (на английски: Jonathan Glazer) е британски филмов режисьор и сценарист.

Започва кариерата си в театъра, но след това преминава в киното и режисира филмите „Секси чудовище“ (2000), „Прераждане“ (2004), „Под кожата“ (2013) и „Зона на интерес“ (2024). Работата му често се характеризира с изображения на проблемни и отчаяни герои, изследвания на теми като отчуждение и самота и смел визуален стил. Филмите му получават шест номинации за наградите на БАФТА и две номинации за „Оскар“.

Филмът му от 2013 година „Под кожата“ с участието на Скарлет Йохансон е определян за един от най-добрите филми на годината от много критици и публикации.[1] За филма си „Зона на интерес“ от 2024 година печели наградите Гранд При и FIPRESCI на филмовия фестивал в Кан през 2023 година, както и две номинации за „Оскар“ – за най-добър режисьор и най-добър адаптиран сценарий.

Глейзър е режисирал и много музикални клипове за „Рейдиохед“, „Масив Атак“, Ричард Ашкрофт и други.

Предците му са украински и бесарабски евреи, които бягат в Англия след Кишиневския погром. Живее в Северен Лондон и е фен на „Арсенал“.[2]

Филмография като режисьор[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. The 21st Century's 100 greatest films // 18 April 2017.
  2. Davis, Brian. His arsenal rules; Jonathan Glazer, a rising star on the British ad scene, is an Arsenal supporter with quite a filmic arsenal of his own // Ad Age. 1 June 1996. Архивиран от оригинала на 7 February 2024. Посетен на 7 February 2024.