Джони Грийнуд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джонатан Грийнуд
Jonny Greenwood
британски музикант

Роден
5 ноември 1971 г. (52 г.)
Музикална кариера
Стилалтернативен рок, електронна музика, електроника
Инструментикитара
Активностот 1985 г.
ЛейбълЕкс Ел Рекордингс“, „Парлофон Рекърдс“, „Кепитъл Рекърдс
Участник вРейдиохед“, The Venus in furs
Семейство
Братя/сестриКолин Грийнуд

Уебсайтwww.radiohead.com
Джонатан Грийнуд в Общомедия

Джонатан „Джони“ Ричард Гай Грийнуд (роден на 5 ноември, 1971) е един от членовете на групата Radiohead и брат на друг член на групата – Колин Грийнуд. Джони е женен за Шарона и има син Тамир (на когото Hail To The Thief е посветен) и дъщеря Омри.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Често Джони е признаван като втори главен майстор в Radiohead. Той е доста талантлив инструменталист, способен да свири на множество инструменти като соло китара, орган, синтезатор, пиано, ксилофон, хармоника и други, но никога не е записвал. Първите съвместни неща с групата включват slow rock песента „The Tourist“ и Beatlesque лавината „A Wolf at the Door“ – двата завършека поотделно на албумите „Ok Computer“ и „Hail to the Thief“. Том Йорк отбелязва, че записът на „Just“ от албума „The Bends“ e бил „състезание между мен и Джони, за направа на възможно повече акорди в песента“.

Джони е минал през класическо обучение и има отлично познание в теорията на музиката. По тази причина Том често пише „скелета“ на песента, а Джони е един от най-важните в напълването именно на този „скелет“, така че да се получи стойностна музика. Той е смятан за най-добрия съвременен музикант „разбивайки границите“ на музиката, но самият той се чувства различно – „Много от хората ме представят като крайно талантлив музикант, даже един беше казал „ти пречупваш стените или музиката, така както е прието“. Искам да кажа, че не съм съгласен с тях. Има други китаристи, които съм наблюдавал, за които вярвам, че имат безспорно повече гъвкавост от мен. Имам огромно табло за ефекти, което е много полезно и може да бъде използвано в различни комбинации, но при предположение, че има хора като Том Морелло, които създават подобни неща с около 4 педала, почти е невъзможно и да се сравняваме дори...Вярвам в това.

Прекалената агресия на Джони в свиренето на китара е довело до травма на дясната му ръка. Посъветван е от доктор временно да слага стягащи връзки на ръката си, но те се превръщат в нещо като отличителен белег. „Харесва ми да ги слагам преди да почна да свиря … То е като да пристегнеш пръстите си преди боксов мач.“ Джонатан е също изключителен майстор на Ondes Martenot, един от първите модели синтезатори, които той включва в листата за най-любимите си инструменти. Джони е композирал откъс озаглавен „Smear“ за двойка Ondes Martenot. Този инструмент е включен в много от песните на Radiohead най-вече в „The National Anthem“ от „Kid A“. Младият китарист си служи още с модулиращи синтезатори и устройства като Korg Kaoss Pad в новите песни.

В последните години Джони продължава своето развитие в групата и през 2003 година издава първия си соло албум Bodysong (2003), саундтрак от филма със същото заглавие продуциран от Саймън Пумел. Колин (брат на Джони) също участва в албума. През май 2004 г. е нает от BBC като композитор. Във филма „Хари Потър и Огненият бокал“, заедно с колегата си Фил Селуей и фронтмена на Pulp Джарвис Кокър, ще се явяват като членове на групата Weird Sisters. Том и Джони имат участие в навия проект, представен от Лондонския симфоничен оркестър на Ether Festival през март тази година. Месец по-късно Джони прави премиера на новите си неща упълномощена от BBC Radio 3 с музика изсвирена на живо от BBC Concert Orchestra в Лондон.

Източници[редактиране | редактиране на кода]