Джордж Абела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Джордж Абела
малтийски политик
Джордж Абела 
Роден: 22 април 1948 г. (70 г.)
Корми, Малта

Джордж Абела (на малтийски: George_Abela) е малтийски политик. Избран е за 8-ми президент на Република Малта.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 април 1948 г. в Корми (Qormi), Малта. След завършването на Университета в Малта през 1975 г. работи като адвокат, участва активно в дейността на синдикатите. През 1982-1992 г. е президент на Футболната асоциация на Малта, прави много за развитието на спортната инфраструктура.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Като член на Малтийската лейбъристка партия е избран за неин заместник-председател и през 1996 г. След спечелването на партията в парламентарните избори, става съветник на министър-председателя Алфред Сант. Поради разногласия, през следващата година, подава оставка. През 1998 г. напуска партийния пост, а през 2000 г. подава оставка от ръководството на Съюза.

След това се занимава с частна юридическа практика. През 2008 г. след оставката на Алфред Сант участва в избора на лидер на Лейбъристката партия и след балотаж заема 2-то място с приблизително 34% от гласовете.

През 2009 г. министър-председателят Лорънс Гонзи предлага да бъде избран за президент. На 1 април 2009 г. Парламентът на Малта одобрява 8-мия президент на Република Малта да бъде Джордж Абела. Тъй като страната се управлява от консервативна националистическа партия, това е първият случай на избирането на президента на Малта от сегашната опозиция.

Джордж Абела встъпва в длъжността президент на Република Малта на 4 април 2009 г.