Джордж Абела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джордж Абела
Ġorġ Abela
малтийски политик

Роден
22 април 1948 г. (76 г.)
Корми, Малта

Учил вМалтийски университет
Политика
ПартияЛейбъристка партия
Семейство
ДецаРобърт Абела
Джордж Абела в Общомедия

Джордж Абела (на малтийски: George_Abela) е малтийски политик. Избран е за 8-и президент на Република Малта.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 22 април 1948 г. в Корми (Qormi), Малта. Завършва Университета в Малта през 1975 г.

След дипломирането си работи като адвокат, участва активно в дейността на синдикатите. През 1982 – 1992 г. е президент на Футболната асоциация на Малта, прави много за развитието на спортната инфраструктура.

Политика[редактиране | редактиране на кода]

Като член на Малтийската лейбъристка партия е избран за неин заместник-председател през 1996 г. След спечелването от партията на парламентарните избори става съветник на министър-председателя Алфред Сант. Поради разногласия през следващата година подава оставка. През 1998 г. напуска партийния пост, а през 2000 г. подава оставка от ръководството на Съюза.

След това се занимава с частна юридическа практика. През 2008 г. след оставката на Алфред Сант участва в избора на лидер на Лейбъристката партия и след балотаж заема 2-рото място с приблизително 34 % от гласовете.

През 2009 г. министър-председателят Лорънс Гонзи предлага Абела да бъде избран за президент. Парламентът на Малта одобрява Джордж Абела за 8-ия президент на Република Малта на 1 април 2009 г. Тъй като страната се управлява от консервативна националистическа партия, това е първият случай на избирането на президента на Малта от опозицията.

Джордж Абела встъпва в длъжността президент на Република Малта на 4 април 2009 г.