Джордж Абела

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Джордж Абела
малтийски политик
Джордж Абела 
Роден: 22 април 1948 г. (68 г.)
Корми, Малта

Джордж Абела (на малтийски: George_Abela) е малтийски политик. Избран е за 8-ми президент на Република Малта.

Роден е на 22 април 1948 г. в Корми (Qormi), Малта. След завършването на Университета в Малта през 1975 г. работи като адвокат, участва активно в дейността на синдикатите. През 1982-1992 г. е президент на Футболната асоциация на Малта, прави много за развитието на спортната инфраструктура.

Като член на Малтийската лейбъристка партия е избран за неин заместник-председател и през 1996 г. след спечелване на парламентарните избори на партията става съветник на министър-председателя Алфред Сант. Поради разногласия на следващата година подава оставка. През 1998 г. напуска партийния пост, а през 2000 г. подава оставка от ръководството на Съюза.

След това се занимава с частна юридическа практика. През 2008 г. след оставката на Алфред Сант участва в избора на лидер на Лейбъристката партия и след балотаж заема 2-то място с приблизително 34% от гласовете.

През 2009 г. министър-председателят Лорънс Гонзи го предлага да бъде избран за президент. На 1 април 2009 г. Парламентът на Малта одобрява 8-ми президент на Република Малта да бъде Джордж Абела. Тъй като страната се управлява от консервативна националистическа партия, това е първият случай на избирането на президента на Малта от сегашната опозиция.

Джордж Абела встъпва в длъжността президент на Република Малта на 4 април 2009 г.