Джордан Мекнър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Джордън Мекнър)
Jump to navigation Jump to search
Джордан Мекнър
американски програмист

Роден
4 юни 1964 г. (54 г.)
Техника
Област Програмиране

Уебсайт http://jordanmechner.com/
Страница в IMDb
Джордън Мекнър в Общомедия

Джордан Мекнър (на английски: Jordan Mechner) е американски програмист, дизайнер на компютърни игри и режисьор. Роден е през 1964 г. в Ню Йорк, завършва университета в Йейл през 1985 г.

Първата игра, която създава през 1984 година, когато още следва, се нарича Karateka. През 1989 г. създава, за чиято направа Джордан изучава по снимки и видео как брат му Дейвид тича и скача. Играта, излязла през 1989 г. е отличена за плавната компютърна анимация на фигурите. И двете заглавия са издадени от фирмата Brøderbund.

През 1993 г. основава фирмата Smoking Car Productions в Сан Франциско и създава играта „The Last Express“. Въпреки че играта е получава добри отзиви от критиците, тя не постига търговски успех и фирмата е закрита.

През 2003 г. Ubisoft издава четвъртата поред игра от сагата - Prince of Persia: The Sands of Time, в която Мекнър допринася като програмист и дизайнер. Името му се споменава в продължението Prince of Persia: Warrior Within. Третата и последна част на The Sands of Time е Prince of Persia: The Two Thrones, излязла през 2005 г.

За играта Warrior Within, Мекнър казва през декември 2005 година в интервю, че не е привърженик на изкусното пресъздаване на сцени на насилие, които водят до рейтинг M на играта. Мекнър казва също, че не харесва сюжета, диалозите, гласовете и стила на Warrior Within.

В днешни дни Мекнър се занимава както с видеоигри, така и със сценарии за филми. Той е сценарист и режисьор на двата наградени документални филма Waiting for Dark и Chavez Ravine: A Los Angeles Story.

Игри[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]