Димаш Кудайберген

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Димаш Кудайберген
Дінмұхаммед Құдайберген

Роден
Динмухаммед Канатович Кудайберген
24 май 1994 г. (29 г.)

Религияислям
Националност Казахстан
Музикална кариера
Стилоперен поп, поп музика, народна музика
Инструментидомра, пиано, ударни
Гласконтратенор
Активностот 2010 г.
Свързани изпълнителиИгор Крутой
Семейство

УебсайтОфициален сайт
Димаш Кудайберген в Общомедия

Динмухамед (Димаш) Кудайберген е казахстански певец, композитор и мултиинструменталист. Твори в направлението оперен поп, като смесва оперното пеене с популярната музика и традиционния казахстански фолклор. Носител е на множество награди, включително Заслужил деятел на Казахстан и най-популярен чуждестранен певец на MTV Asia.

Известен е с широкия си вокален диапазон, който обхваща 6 октави.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 24 май 1994 г. в Актобе. Майка му Светлана Айтбаева е оперна певица в Актюбинската областна филхармония, а баща му Канат също се е занимавал с музика. Под влиянието на родителите си изучава традиционната казахстанска музика и музикални инструменти. Изявите му са от най-ранна детска възраст, като от 2010 до 2013 г. участва във фестивали в Казахстан, Украйна и Киргизстан.[2]

През 2014 г. завършва Казахстанския национален университет по изкуства и получава държавната младежка награда „Дарын“.[3]

През 2015 г. става победител във фестивала Славянски базар във Витебск, Беларус, като по думите на певеца това е негова детска мечта.[4] На фестивала изпълнява казахстанската народна песен „Дайдидау“, както и песните „Опять метель“ (Алла Пугачова и Кристина Обракайте) и „SOS d’un terrien en detresse“ (Даниел Балавуан).

На 1 януари 2016 г. излиза дебютното му EP с 4 песни. Изпълнението му на народната песен „Дайдидау“ е включено в световното радиопредаване „Музикален караван“, което се излъчва от станции по всички краища на планетата. Същата година прави турне със симфоничния оркестър на Казахстанския национален университет по изкуства в Източна и Централна Европа. През есента на 2016 г. продължава с изявите си в 25 града в родината си в чест на 25-ата годишнина от независимостта.

В края на 2016 г. директорът на Astana Opera Толеубек Алпиев кани Димаш да се присъедини към трупата и да избере кариера в операта. Певецът обаче отказва, предпочитайки да се концентрира върху самостоятелната си кариера в поп музиката.[5]

Кудайберген придобива голяма известност с участието си в китайския музикален формат „Singer“ през 2017 г. Той достига финала, като победителка става певицата от Хонконг Санди Лам. С изпълненията си на песни на Queen, Лара Фабиан, Адриано Челентано и Майкъл Джексън печели огромна вълна от фенове и подписва договор с агентството „Black Gold Talent“. Участва в различни ТВ предавания в Китай като My Boyfriend’s A Superstar / Fan Fan Boyfriend и Come Sing With Me. Същата година печели награда на азиатската MTV за най-популярен певец на годината.

През 2019 г. излиза дебютният му албум „ID“, съдържащ песни на казахски, английски и китайски език. Сътрудничеството с композитора Игор Крутой и песни като „Любовь уставших лебедей“, „Олимпико“ и „Stranger“ му носят популярност в Русия.[6] В Русия участва на фестивалите „Новая волна“ и „Песня года“.

Има фенклубове по цял свят, включително и в България.[7]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • Димаш Кудайберген (EP) – 2016
  • ID – 2019

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Национална младежка награда „Дарын“ (2014)
  • ERC Chinese Top Ten Awards – най-популярен певец в Азия (2017)
  • Top Chinese Music Awards, MTV Global Chinese Music Awards – най-популярен чуждестранен певец (2017)
  • Певец на годината на списание „ОК“, Китай (2017)
  • Откритие на годината на Руската национална награда "Виктория (2018)
  • Певец на годината на „Песня года“ (2019)
  • JSTYLE 2019 Awards, Китай – певец на годината (2019)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]