Дифенбахия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Дифенбахия
Colpfl29.jpg
Dieffenbachia-02.jpg
Класификация
царство: Plantae Растения
отдел: Angiosperms Покритосеменни
клас: Monocots Едносемеделни
разред: Alismatales
семейство: Araceae Змиярникови
подсемейство: Aroideae
триб: Dieffenbachieae
род: Dieffenbachia Дифенбахия
Научно наименование
Уикивидове Dieffenbachia
Schott
Дифенбахия в Общомедия

Дифенбахията (Dieffenbachia) е растение от семейство Змиярникови, което достига до 2-3 m височина, често отглеждано като декоративно заради големите си, красиво обагрени листа. Трудно понася ниски температури и сух въздух. Всички части на растението, както и сокът му са отровни (съдържа калциев оксалат). Наречено е на немския лекар, геолог и естествоизпитател Ернст Дифенбах.

При сдъвкване листата могат да предизвикат временно усещане за зачервяване и парене. В редки случаи се съобщава за случаи на оток на вътрешните органи. Дъвченето и поглъщането на листа обикновено водят само до леки симптоми.

Най-често засегнати от контакт с дифенбахия (дъвчене и поглъщане) са деца и животни. При тях може да се наблюдават множество неприятни симптоми като интензивно изтръпване и възпаление на устата, прекомерно лигавене и оток. Въпреки това, тези ефекти рядко са животозастрашаващи. В повечето случаи, симптомите са леки и могат да бъдат успешно лекувани с аналгетични агенти, антихистамини, или медицински въглен.

При пациенти с излагане на токсични растения, 70% са деца на възраст под 5 години.