Доберман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Доберман
European Dobermann.jpg
Доберман
Характеристики
Ръст 68—72 см (мъжки)
63—68 см (женски)
Тегло 34—41 кг (мъжки)
27—36 кг (женски)
Произход
Страна Флаг на Германия Германия
Класификация МФК
Група 2
Секция 1
Номер на стандарт 143
Доберман в Общомедия

Доберманът (доберман пинчер) е порода куче, създадена в Тюрингия, Германия в края на XIX век. Оригиналното име на породата е тюрингски пинчер, но след смъртта на своя създател Фридрих Луис Доберман през 1894 година, е заменено на доберман пинчер. След 1949 година е премахната думата пинчер, и се казва Доберман.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Външен вид[редактиране | редактиране на кода]

Високо, стройно и хармонично свързано куче с квадратен формат. Елегантните линии на тялото му, гордата стойка и незаменимият характер го правят незаменим компаньон и самоотвержен защитник, ако се наложи.

Размер[редактиране | редактиране на кода]

Размери според FCI: Ръст: мъжки-65-70 см, женски -63-67 см. тегло – 20-26 кг. Размери според AKC:Ръст:мъжки-66-71 см, женски -61-66 см. Размери според KC (The Kennel club) мъжки идеално 69 см. женски идеално 65 см.

Цвят[редактиране | редактиране на кода]

Черен, кафяв и син с ръждиво-червени петна. Типичният черен цвят с кафява муцуна, лапи и в частност корем, се нарича плащ с подплащници.

Глава[редактиране | редактиране на кода]

Пропорционална на тялото.Черепната част, погледната отгоре, има клиновидна форма, не е много широка между ушите и почти плоска, като към темето има леко заобляне. Медианната бразда е забележима. Надочните дъги не са много развити. Стопът е плавен, но очевиден. Муцуната е пропорционална на черепната част и добре развита. Отворът на устата трябва да стига до кътните зъби. Устните са месести и плътни, прилепнали към долната челюст, осигурявайки перфектно затваряне на устата, пигментирани са тъмно.

Нрав[редактиране | редактиране на кода]

Доберманът е единствената порода куче, чиято насоченост е да бъде телохранител на своя стопанин. Интелигентен, лесно податлив на обучение, силен и ловък той живее с желанието да служи на човека. Пълен с енергия, весел и общителен той създава здрава връзка със своето човешко семейство и особено с “избрания” човек, който остава единствен за него за цял живот. Доберманът съществува за да бъде до стопанина си, да се грижи за него и да пази неговия живот. Недоверчив е към други хора.

Интелект[редактиране | редактиране на кода]

По интелигентност доберманът се намира в първа група на пета позиция. Това означава, че за заучаване на дадена команда са необходими по-малко от пет повторения. Пред него се нареждат, както следва: 4.Голдън Ретривър, 3.Немска Овчарка, 2.Пудел 1.Бордър коли.

Несъмнено изключително умно и разсъдливо животно.

Враждебност[редактиране | редактиране на кода]

Темпераментен, но овладян и дружелюбен. Приятелски настроен към деца, но непоколебим и ефикасен срещу всеки натрапник.

Здраве[редактиране | редактиране на кода]

Средно доберманите живеят между 10 и 14 години, те често страдат от редица здравословни проблеми – разширена кардиомиопатия, маточна гръбначна нестабилност, болест на простатата.

Широко наложено е разбирането, че на тази порода след седмата година им "пораства кост", която ги подлудява и те изяждат собствениците си в съня им. Тази информация е подвеждаща. Допълнителни кости не растат нито при кучетата, нито при хората. Те могат да калцират – натрупват излишни количества калций, което ги кара да стават по-трошливи. Това може да доведе единствено до мозъчни увреждания от сорта на респираторни проблеми и смърт, проблем с ориентацията, с двигателния апарат, с отделителната система. Всяко посегателство над мозъка на животното от страна на клинични фактори води единствено до неговата неизбежна смърт. Дали то ще е добро, послушно, или ще хапе зависи единствено от хората, които го гледат и начина, по който се отнасят с него. Това е силна порода с ясно изразен темперамент, към която трябва да се подхожда внимателно и с уважение.

Доберманът е предразположен към тазобедрена дисплазия и стомашна дилатация и синдром на волвулус (превъртане на стомаха).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]