Доколумбова Америка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Руините от пирамидата Яшчилан в Мексико
Гигантските скулптури на войни в близост до Тула, щат Идалго, Мексико
Архитектурен паметник на/от маите в Ушмала
Детско жертвоприношение от ацтеките в Тлателолко

Доколумбова Америка е условно означение отнасящо се до цивилизациите съществували на американския материк до тъй нареченото и възприето посредством западната цивилизация - откриване на Америка.

История[редактиране | редактиране на кода]

Предколумбовата история на Америка се ограничава до тази на населяващите я индианци, които поселили материка прониквайки на него през територията на днешния Берингов проток (който не съществувал като океанска морска връзка тогава, а сухоземната /сухопътната/ свръзка между Азия и Америка е известна като Берингов мост) някъде около 30-20 хил. години преди Христа (все още е спорно понеже много учени предполагат това да е станало някъде по-скоро около 15-10 хил. години преди Христа). Заселниците индианци поселили целия материк до остров Огнена земя, включително.

Възникване на първите цивилизации[редактиране | редактиране на кода]

Въпросът за произхода на първите мезоамерикански цивилизации и в частност за тази на олмеките е изключително спорен и дискусионен като по него са се оформили две крайно противоречащи си становища, а именно – за техния изцяло местен автохтонен произход и за изцяло външно привнесения и посаден на местна почва чужд културен модел в Мезоамерика (който се разпространил оттам към територията заемана от инките в Южна Америка), която теория е споделяна от учени-изследователи като Тур Хейердал.

Културното ниво на първите индиански заселници на американския материк съответства в периода на палеолита и мезолита на културите в Стария свят. Различията възнкикват впоследствие, тъй като преди появата на първата известна ни цивилизация на олмеките, няма данни (аналогично на примера с австралийските аборигени) за каквато ѝ да е високоразвита култура или цивилизация в Америка, което обстоятелство донякъде подкрепя тезата за привнесения характер на мезоамериканската култура от изток, т.е. от средиземноморието отвъд Херкулесовите стълбове в периода на разселение на тъй наречените морски народи и на през и отвъдморска експанзия на финикийците и наследилите ги семити-пуни. Друго обстоятелство в подкрепа на тази теза са развития канибализъм именно сред индианците изградили високоразвити култури, която специфична черта била типична в стария свят само за западните семити, към които спадат финикийците и пуните извести със своите тофети. Детайлния анализ на много индиански мезоамерикански обичаи също по-скоро подкрепя, отколкото отхвърля тази теза.

Религията на индианците също повече подкрепя (отколокото обратното) тезата за привнесеност на културния индиански модел на доколумбовите цивилизации в Америка. Повсеместна е вярата в задгробния живот, характерна и споделяна от фарисеите в стария свят, които останали в основата на юдаизма, за разлика от садукейската върхушка групирана около Йерусалимския храм, в чиято основа лежи мисията на Ездра и Неемия в Юдея покрай тъй наречената Голяма асамблея. В този смисъл и в историческия западносемитски контекст датиращ 2000 години назад във времето от онзи момент (отнасян първоначално към възникването на Ебла) биха могли сравнително задоволително да бъдат обяснени повечето традиции и донякъде бит и религиозни ритуали сред мезоамериканските индианци развили доколумбовите култури и цивилизации в Америка. Следва да се отбележи и безкритичното възприемане от местните туземци на религиозния ритуал на човешко жертвоприношение, който истински ужасил конкистадорите, повечето от които били испанци и християни и им навявал спомени за някогашното пуническо присъствие на Пиренейския полуостров и прясно приключилата към момента на откриване на Америка реконкиста.

Хронология[редактиране | редактиране на кода]

Чибча Инки Чиму Култура Сикан Тиуанако Уари Култура Наска Моче Паракас Чавин Ацтеки Толтеки Теотиуакан Сапотеки Мезоамериканска хронология Цивилизация на маите Олмеки Хохокам Анасази Култура Могольон Хоупвелска традиция

Легенда:

Горната част на скалата (в сив цвят) съответства на северноамериканския ареал.
Средната част на скалата (топлите цветове) съответства на мезоамериканския ареал.
Долната част на скалата (студените цветове) съответства на южноамериканския ареал.

Доколумбови култури и цивилизации[редактиране | редактиране на кода]

Основни културоложки групи в доколумбова Америка:
северноамериканска   арктическа  северозападна   аридоамериканска  мезоамериканска  средна  карибска южноамериканска   амазонска  андска

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Morgan, «Houses and Houselife of the American Aborigenes» (1881)
  • Emerson, «Indian Myths» (1884; о том же масса статей в недавно основанном "Journal of American Folk-Lore)
  • Fi. Ratzel, «V ö lkerkunde» (1890, II, 525—710)
  • ((ru)) Дж. Фиске, «Открытие Америки» (с кратким очерком древней Америки и испанского завоевания, М. 1892).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]