Долнолозенски манастир

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Долнолозенски манастир
„Св. Апостоли Петър и Павел“
Relief Map of Bulgaria.jpg
42.6282° с. ш. 23.511° и. д.
Местоположение в България
Вид Православен манастир
Местоположение Flag of Bulgaria.svg с.Лозен, България
Изграждане 21 век
Съвременно състояние действащ девически

Долнолозенски манастир „Св. Апостоли Петър и Павел“ е български православен манастир. Манастирът е разположен на около 3 км северно от село Лозен и на 300 м. северно от Автомагистрала „Тракия“.

История[редактиране | редактиране на кода]

В началото на ХХ век на мястото, което се помнело че е била църквата, бил построен малък параклис. По-късно през 30-те години един възрастен човек от село Лозен – дядо Будин – получил откровение насън, че трябва да напусне семейството си – той имал жена и деца – и да дойде да живее в манастира, а също така да не яде месо и да не подстригва косата си. Той възприел казаното му със страх и се посветил на служба Богу.

По време на атеистичния период хората помнели празниците, но в тогавашния параклис не можело да се служи Св. Литургия, затова извършвали водосвет и молебен. По-късно една благочестива жена купила строителни материали за възстановяване на манастира, но комунистите не разрешили и иззели материалите.

През 1988 – 1989 година с усилията на отец Иван Динков и на много усърдни християни от селото по основите на стария параклис е посторена малка църква, в която да се служи Св. Литургия.

През 1994 – 1995 е построена първата жилищна сграда с дарения от много частни лица и фирми и най-вече с безвъзмездния труд на християните от село Долни Лозен.

Манастирът е осветен на 29 юни 2005 година от Българския Патриарх Максим. Построен е на старо свято място, като в двора му са намирани останки от стари постройки.

Архитектура[редактиране | редактиране на кода]

Състои се от черква, жилищни и стопански сгради.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]