Дороти

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Дороти Гейл е главна героиня в детския роман „Добрият вълшебник от Оз“ (The Wonderful Wizard of Oz), написан от Франк Баум, в началото на 20 век.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Главната героиня Дороти, живее в малка ферма с леля си и чичо си, и любимото куче Тото. След като буря връхлита фермата, Дороти се пренася във вълшебната земя на Оз. Решена да се върне в родния Канзас, Дороти бива упътена от добрата вълшебница от север, да потърси великият Вълшебник от Оз, живеещ в Смарагдовия град. Дороти пътува по пътя с жълтите павета, който я води през места, в които се запознава с трима приказни герои – Плашилото, Тенекиения човек и Страхливия лъв. Научавайки, че Дороти отива да се срещне с Вълшебника, новите ѝ приятели се присъединяват към нея в пътуването ѝ. След срещата ѝ с Вълшебника от Оз, Дороти трябва да се пребори с лошата вещица от запад, за да може да се прибере у дома.

Адаптации[редактиране | редактиране на кода]

Известният роман, бива многократно драматизиран в безброй театрални постановки, анимациони филми и игрална версия „Магьосникът от Оз“ от 1939 година. Ролята на Дороти бива поверена на тогавашната млада надежда Джуди Гарланд. На 16-годишна възраст Джуди се справя великолепно с тази роля, благодарение, на която, филмовата ѝ и музикална кариера се изстрелват стремглаво към звездите.